Рахой и Оланд застанаха зад еврото

Рахой и Оланд застанаха зад еврото
Франсоа Оланд (вляво) и Мариано Рахой (вдясно) се ангажираха с "необратимостта" на еврото. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испанският премиер Мариано Рахой и френският президент Франсоа Оланд подкрепиха еврото след среща на високо равнище в Испания.

Френският държавен глава призова също така да се спазва суверенитетът на Испания, която беше принудена от пазарите да поиска финансова помощ, предадоха АФП и БГНЕС.

„Двамата с Мариано Рахой сме ангажирани с необратимостта на еврото," увери Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с испанския премиер и обяви, че на 10 октомври в Париж ще се проведе френско-испанска среща на върха.

„Искаме Европейският съюз да върви напред," заяви от своя страна консерваторът Мариано Рахой и подчерта, че „нито еврото, нито единният пазар, нито съюзът ще се върнат назад".

Четвъртата икономика в еврозоната, която се бори за банков и бюджетен съюз на европейско равнище, се нуждае особено от подкрепата на партньорите си в момент, когато се намира в отслабено положение и може да се наложи да поиска скоро спасителна помощ от Европа.

„На срещата на върха на ЕС през юни решихме да започнем процес на по-голяма икономическа и бюджетна интеграция на ЕС," припомни Мариано Рахой и добави, че през декември трябва да бъдат взети важни решения за прилагането на реформи.

От своя страна, френският президент изрази задоволство от важната работа, свързана с ограничаването на разходите и реформите, предприета от Испания.

„Бяха положени значителни усилия, направени бяха болезнени саможертви и резултатите вече са убедителни," изтъкна Франсоа Оланд.

Мариано Рахой потвърди „твърдата си решимост за продължаване на реформите".

ЕЦБ заяви, че е готова да помогне на Испания чрез закупуване на облигации, но очаква първо официално искане от страната.

„В суверенитета на Испания е да реши това или по принцип, или за момента," заяви Франсоа Оланд.

„Това е пълна отговорност на Испания, но мога да разбера желанието на Испания да изчака, докато се получат разяснения относно механизма на предлаганата помощ," изтъкна той.

#Испания #еврозона #Франция #Мариано Рахой #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"