Найденов нареди повече добив на дърва за огрев, за да смъкне цените

Найденов нареди повече добив на дърва за огрев, за да смъкне цените
Държавните горски предприятия да увеличат добива на дървесина за огрев на населението с 10%, нареди министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов край село Обел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавните горски предприятия да увеличат добива на дървесина за огрев на населението с 10%, нареди министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов.

Това означава 500 000 кубически метра повече от миналата година, предаде БНР.

„Разбирам притесненията на частните фирми, защото, разбирате, че всичко иначе минава през тях, но в момента аз не мога да разпоредя на нито една частна фирма това, което разпоредих на държавните горски предприятия, да увеличат дърводобива с десет процента за дърва за огрев на населението," коментира Мирослав Найденов на своеобразна пресконференция в горско сечище в землището на село Обел.

По думите му, 10-процентното увеличение на добива на дърва за огрев ще успокои населението, защото пазарът „няма как да се успокои".

„И тъй като досегашният добив ставаше чрез фирми, сега вече им разрешавам те да правят организации, включително сами да добиват, т.е. те могат да наемат работници," допълни земеделският министър.

Големият проблем според Мирослав Найденов е не добивът на дърва за огрев на хората, а тяхното транспортиране до населените места.

Така например, широколистната дървесина в сечището, където той говори, струва 35 лева, а 20 километра по-надолу, в посока Благоевград, нейната стойност е вече 80 лева за кубически метър.

#Мирослав Найденов #дърва за огрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"