Водата в Златица отровена с кадмий и арсен

Водата в Златица отровена с кадмий и арсен
В града има около 100 реки и 200 чешми, преди години пред всяка къща минаваше вада с бистра планинска вода, разказа Петя Чолакова. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Наднормено съдържание на кадмий и арсен прави водата на Златица негодна за пиене, алармира на пресконференция Петя Чолакова от сдружение „За един по-добър живот", която живее в Града на чешмите, както е била известна в миналото Златица.

Има режим, а няма водоноски или алтернативно водоснабдяване за населението, с което се нарушава правото му на здравословен начин на живот, съобщи още Петя Чолакова, цитирана от БТА.

„В града има около 100 реки и 200 чешми, преди години пред всяка къща минаваше вада с бистра планинска вода," разказа Чолакова.

Сега на част от градските чешми местната управа е залепила предупредителни табели, че водата е негодна. На останалите обаче, които имат същите водоизточници, населението продължава да налива и децата да пият, посочи Петя Чолакова.

По думите й изследвания на отговорните институции са показали, че водата в Златица има наднормено съдържание на кадмий и арсен, а на места и висока електропроводимост.

„Когато идва след режим, водата е кафява," добави тя.

Според екоактивистите са замърсени и златишките реки, чрез които река Тополница, а оттам и течението на река Марица.

Представители на неправителствени организации от Златица обвиняват за ситуацията големите промишлени производители от района - „Елаците мед", „Аурубис България" и „Дънди прешъс метълс".

Според тях компаниите не спазват екологичните предписания и не осъществяват задължителното наблюдение върху здравето на населението.

Представител на „Елаците мед", който бе на пресконференцията, обаче отрече обвиненията.

#Златица #воден режим #Петя Чолакова #кадмий #арсен #„Елаците мед" #река Марица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"