Затворихме границите си за държави извън ЕС, някои от Съюза и Швейцария

Затворихме границите си за държави извън ЕС, някои от Съюза и Швейцария
МВР
A A+ A++ A

Забранява се временно влизането на територията на България, считано от 00.00 часа на 20 март до 17 април включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства. Това съобщава пресцентърът на МВР, предаде БНР.

От вътрешното ведомство допълват още, че остава в сила забраната за влизане на територията на България на лица, пристигащи от някои държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България.

На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Забраната не засяга граждани на другите държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство.

Забрана не се отнася до:

·здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

·транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

·дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;

·лица, пътуващи по хуманитарни причини;

·граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай