Кофас: Коронавирусът в Италия ще донесе негативи на българската икономика

Кофас: Коронавирусът в Италия ще донесе негативи на българската икономика
Pixabay
A A+ A++ A

Икономиката в България ще търпи негативи заради разпространението на коронавируса в Италия и икономическата ситуация там. В сравнение с някои силни икономики в Европа като Германия, Франция и други, страната ни ще бъде засегната по-слабо, но рисковете не са за подценяване, тъй като около 8% от БВП се формират от търговията с Италия. Това стана ясно по-рано по време на уебинар, воден от Грегорж Шилевич, регионален икономист на Кофас груп.

Италия изнася стоки за голяма част от Източна Европа, а пък самата тя зависи донякъде от други големи икономики. Много европейски държави, сред които Словения, Грузия, Швейцария пък разчитат на вноса от Италия за доставка на машини, лекарства, бяла техника и други. В ситуация, в която Италия е възпрепятствана да изнася своите стоки, можем да говорим за рецесия в страната и допълнителни затруднения дори в страни като Германия и Франция.

Икономиките в Италия и Испания са силно фокусирани върху услугите, сред които търговия на едро и дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство и други. Страните са силно засегнати от приетите ограничения и намаляването на производството, както и драстичния спад на туристите. Брутната добавена стойност от услугите в Италия представлява 23% от брутния вътрешен продукт на страната. За много сектори, свързани с услугите, пандемията означава месеци загубени приходи, които няма да бъдат компенсирани, дори и останалата част от икономиката да се възстанови бързо. За компании, свързани с производство на метали, услуги, транспорт, хранително-вкусовата промишленост от Кофас очакват голям брой фирми да обявят несъстоятелност.

С наложените забрани за пътувания, перспективите за туризма остават изключително лоши. Държави като Грузия, Естония, Австрия, Словения са силно зависими и вероятността да страдат от по-малък брой туристи е голяма, особено ако ситуацията с COVID-19 не бъде овладяна бързо. България също е една от страните, които ще бъдат силно засегнати от недостиг на туристи, като делът на туризма у нас е около 14% от БВП.

Шилевич сподели, че прогнозата на Кофас за ръст на икономиката на Китай от 5.8% вече е променена и дори се очаква да падне допълнително, като достигне 2% през този месец. Той добави, че индексът на промишлено производство (NBS Manufacturing PMI) е паднал до 37 пункта, което е най-ниското ниво в историята му. Това ниво е с 2% по-ниско, в сравнение с това, което се наблюдаваше през световната криза от 2008 г.

 

Централните банки вече взимат стимулиращи мерки, като намаляват лихвените проценти. Според регионалния икономист на Кофас груп се усеща нужда от фискална стимулация – приетите в някои държави мерки за замразяване на данъците към държавата и забавянето на издължаване по кредити за известно време биха могли много да помогнат в ситуацията.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »