Краят на водните режими струва 27 млрд. лв.

Краят на водните режими струва 27 млрд. лв.
Най-тежко е положението с недостига на вода в областите Търговище, Пловдив, Плевен, Враца, Благоевград, Кюстендил и Перник. Снимка: БГНЕС,архив
A A+ A++ A

Над 27 млрд. лв. са необходими, за да се реши проблемът с водните режими в България, изчислиха министерствата на околната среда и на регионалното развитие.

Само за изграждането на нови язовири, съоръжения за водовземане и помпи по мрежите са нужни 2,8 млрд. лв.

Ако обаче се прибавят и средствата за ремонти на водопроводите, по които в момента се губи около 60% от водата, сметката набъбва до 27,33 млрд. лв.

На базата на тези изчисления е направена стратегията за развитие на ВиК сектора, но понеже сумата е непосилно висока, има и програма „минимум", отбелязва вестник „Труд".

Според него минималните вложения в язовири, водовземащи съоръжения и съоръжения по мрежата са 426 млн. лв.

Заедно с рехабилитацията на водопроводите сумата надхвърля три милиарда. Парите ще са достатъчни само за поддържането на мрежата в сегашното състояние, т. е. проблемите ще продължат, но поне няма да се задълбочат.

Заради малкото валежи и високите температури около 140 000 жители на стотици населени места са на воден режим през лятото.

Най-потърпевши са областите Търговище, Пловдив, Плевен, Враца, Благоевград, Кюстендил и Перник. Особено тежко е положението в Севлиево и Панагюрище, където водоизточниците са пресъхнали и ситуацията е бедствена.

Проблемите се дължат на липсата на язовири, на течовете по мрежата и честите аварии - средно по една на всеки километър тръби.

Освен това питейната вода се ползва незаконно за напояване и не стига за пиене, къпане и миене. Кражбите също са проблем.

Според анализа във водната стратегия, за да се реши проблемът с водните режими, най-напред трябва да се построят няколко нови язовира.

От регионалното министерство обясниха, че в момента се проектират три съоръжения - „Пловдивци" за районите на Рудозем, Мадан и Смолян, „Нейковци" за Трявна и „Луда Яна" за Панагюрище.

Според предварителните изчисления те ще струват 106 млн. лв., а парите трябва да дойдат от заем от Световната банка.

Програмата „максимум" включва още строителството на язовир „Луда Мара" над Петрич, хидровъзлите „Кюстендил" и „Мокра Бяла" за Севлиево.

Проектирането и строителството им е започнало преди години, но е спряно, а за довършването им според предварителни изчисления трябват 180 млн. лв.

Нужен е и ремонт на водовземащите съоръжения - речни водохващания, каптажи, кладенци, водовземания от язовири. Те, както и голяма част от водопроводната мрежа, са строени преди 1980 г., стари са и загубите на вода по тях са огромни.

За да се намалят с 30% течовете, във водовземащите съоръжения трябва да се вложат над 1 млрд. лв. За ремонт на напорни и черпателни резервоари, водонапорни кули и колони, помпени станции програмата максимум струва 1,46 млрд. лв.

Засега единственият вариант да се осигурят средства са европейските фондове и държавните заеми. Те обаче ще стигнат за част от нужните, а останалите ще се набавят през цената на водата, т. е. тя ще расте, отбелязва още вестник „Труд".

#ВиК #МОСВ #воден режим #язовир #вестник „Труд" #Търговище #Пловдив #Плевен #Враца #Благоевград #Кюстендил #Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"