Премиерът: В ЕС търсят български предпазни облекла

Премиерът: В ЕС търсят български предпазни облекла
A A+ A++ A

България се дава за пример за взетите навременни бързи и правилни мерки, заяви днес премиерът Бойко Борисов след днешния Европейски съвет:

„Останах много приятно изненадан, а и сега, когато слизах от кабинета, испанският, гръцкият колега, Латвия се обадиха с молба – гледали днес снимки с наши предприятия, където се произвеждат облекла за докторите“.

„Взе се решение, чакаме да ни кажат кога, за ограничаване, спиране, разбира се с някои изключения, за затваряне границите на Европейския съюз с трети държави“, каза премиерът.


И посочи, че България е готова да затворим границите, освен за товарните камиони и за крайно неотложните случаи.

„За пътувания с цел екскурзия, разходки и т.н. - абсурд. Тук ще останат мерките за ТИР-овете, които разкарват стоки, храни, медикаменти, а за България това е изключително важно, защото тежката ни промишленост е експортно ориентирана“, допълни той.

Една по една всички страни от ЕС въведоха мерките, които България започна да въвежда още от 28 февруари. Някои закъсняха и действат панически бързо, а някои държави буквално рушат репутацията на ЕС, каза още Борисов.

„Обещаха ми най-късно до 22 часа всички наши сънародници, които абсолютно неправомерно са спрени по границите на Полша, на Унгария, Словения, Хърватия с полицейски ескорт да бъдат прекарани през тези държави и да си дойдат в България“, посочи Борисов и допълни:

„Цял ден огромни усилия положиха за това и МВР, и МВнР. Здравето на всеки един сънародник ни е важно“.

Следващата седмица ще има нов Европейски съвет, който отново ще бъде през видеоконферентна връзка, съобщи Борисов, който приветства идеята, защото така се пестят време и пари.

Светът не познава такава криза

„Не казвам, че сме идеални, но действително нашите медицински лица, полицаи, работници осигуряват това, което президентът Макрон каза, че ние сме във война, реална война. И то по-лоша от това да имаме физически противник. Защото противникът, който имаме в момента – коронавируса, е невидим, лети из въздуха, нанася ударите си, понасяме щети и вече всички казват – такава финансова, стопанска, криза като в момента светът не познава“, каза премиерът.

„Затова всички вкъщи“, добави премиерът, и каза, че тези които отиват на работа трябва да спазват всички мерки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »