1.6 млн. българи емигрирали през прехода

1.6 млн. българи емигрирали през прехода
По думите на Тренчев се увеличават хората, които категорично заявяват, че не биха отишли на работа в чужбина. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Около 1.6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода, заяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев при представянето на изследване за мобилността на трудовия пазар.

По думите на Тренчев се увеличават хората, които категорично заявяват, че не биха отишли на работа в чужбина, предаде БГНЕС.

В рамките на проект „Подкрепа за достоен труд" от КТ „Подкрепа" са анализирали нагласите на над 1200 работници и служители за работа в страните от ЕС.

Те са направили две анкети – през 2011 и 2012 година и докато през миналата година 32.8% от анкетираните отговарят, че не биха отишли да работят в чужбина, то през 2012 по този начин отговарят 36.69%.

27.32% от хората заявяват през 2011 г. желание да работят зад граница, ако имат тази възможност, а през тази година така отговарят 26.7%.

Тези, които искат да работят зад граница, посочват като основна причина за това ниската заплата, получавана в България. Близо половината от хората изтъкват и несигурността на работното им място.

Увеличават се с 5% хората, посочващи липсата на работа като причина за емиграция. През 2011 те са били близо 30%, а през 2012 година те са 35% от всички запитани.

Великобритания, Германия и Испания са едни от най-предпочитаните за емиграция страни от ЕС.

60% от хората са готови да работят в чужбина независимо за какъв период от време става дума.

Официално въведените изисквания, ограничения и забрани в някои страни от ЕС продължават да са фактор, задържащ трудовата миграция.

От друга страна много българи се притесняват, че могат да бъдат измамени от българска фирма, предлагаща работа в чужбина и затова предпочитат да не рискуват.

От КТ „Подкрепа" са изследвали и нагласите на работодателите да наемат работници от ЕС.

Реалността показва, че по-скоро става дума за единични случаи при назначаване на чужденци, като в някои от най-големите предприятия става дума за временно командировани експерти от страни в ЕС.

Според общите данни, събрани за фирмите, налице е стесняване на производството за големи и средни фирми, закриване на малки фирми, високи равнища на обща задлъжнялост, относително стабилизиране фирмите, имащи външни пазари особено извън ЕС.

Според същите данни поръчките не предполагат назначаване на нови работници, правят се усилия за задържане на сега наетите, предвижда се дори преминаване на работа на половин ден, закриване на бройки и пенсиониране на някои работници.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев призова да се говори открито по проблемите на миграцията.

Основните причини за емиграцията са икономически, но много хора напускат страната и защото чувстват липса на перспектива в България.

Най-качествено образованите българи предпочитат да се реализират навън, отбеляза Тренчев.

#Константин Тренчев #КТ „Подкрепа" #миграция #ЕС #България #Великобритания #Германия #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »