Луфтханза с искане за държавна подкрепа, Бритиш Еъруейз, Норвегиан Еър Шатъл - също

Луфтханза с искане за държавна подкрепа, Бритиш Еъруейз, Норвегиан Еър Шатъл - също
A A+ A++ A

 Германският водещ превозвач Lufthansa в петък заяви, че ще отмени годишния си дивидент, ще намали допълнително графика си на полети и също обмисля искане за държавна помощ, за да се справи с въздействието на огнището на коронавирус. Компанията обмисля дори да спре изобщо за известно време полетите. Тя вече отмени 23 000 полета.

„През следващите няколко седмици полетният график може да бъде намален допълнително с до 70 процента в сравнение с първоначалния план“, заяви авиокомпанията и добави, че ще предложи на акционерите да не изплащат дивидент за стопанската 2019 година, за да запазят своята ликвидността.

Групата на авиокомпаниите, която също притежава Swiss International, Austrian Airlines и Brussels Airlines, по-рано заяви, че разговаря с правителствата на държави, в които нейните звена са базирани за възможната държавна подкрепа.

„Решихме да говорим с правителствата на нашите държави не само за облекчаване на тежестта, както преди, но и за активна подкрепа, когато това стане необходимо“, каза главният изпълнителен директор Карстен Спор във видео послание към служителите.

След съобщението на президента Доналд Тръмп в сряда за ограничаване на полетите до САЩ от голяма част от континентална Европа, говорител на Lufthansa заяви в петък, че полетите в САЩ ще бъдат намалени с 80%. 

Други авиокомпании в петък също обявиха, че ще зависят от държавната помощ.

British Airways съобщи на персонала, че оцеляването й е застрашено, докато нискотарифният превозвач Norwegian Air Shuttle предупреди за евентуалния си крах без допълнителна държавна помощ.

Вестник Handelsblatt по-рано съобщи, че авиокомпанията ще поиска петиция за държавна помощ./ Ройтерс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"