Велчев: Разследваме евентуална престъпна група за кораба с кокаина

Велчев: Разследваме евентуална престъпна група за кораба с кокаина
На журналистически въпрос какво означава „евентуална организирана престъпна група”, Велчев отговори: „Ако има такава организирана престъпна група”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Онази част от дейността на евентуалната организирана престъпна група, която е свързана с този кокаин в България, ще бъде много внимателно разследвана, заяви след заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев във връзка със задържания кораб „Свети Николай” в Испания.

На журналистически въпрос какво означава „евентуална организирана престъпна група”, той отговори: „Ако има такава организирана престъпна група”.

След като му бе посочено, че вече е водено няколкомесечно разследване, Велчев каза: „Недейте да бързате", предаде БГНЕС.

Първоначално в България бяха задържани собственикът на фирмата, менажирала кораба – Дойчин Дойчев, и мъжът, с който живее бившата Мисис България Марияна Маринова – Руслан Колев.

Те бяха обвинени като организатори на престъпна група за трафик на наркотици, но Специализираният съд ги освободи поради липса на доказателства.

От държавното обвинение дори отказаха да обжалват, с което признаха поражението си по случая.

„Не мога да дам оценка на работата на българската прокуратура. Предстои да се запозная с това, което е извършвано досега”, посочи обвинител номер едно, след като беше помолен да коментира провала на подчинените си.

По повод информацията, че българските моряци ще бъдат съдени в Испания, а не в България, главният прокурор обясни, че има принципи на международното наказателно право и принципи на националните законодателства и е въпрос на местоизвършване на престъплението.

„Прокуратурата е в тежко финансово състояние в същата степен, в която цялата съдебна власт е в тежко финансово състояние. Когато парите не стигат на всички държавни институции, трябва да правим икономии. Правилно беше решението на Висшия съдебен съвет да не се дават нови щатни бройки. Иначе прокуратурата има достатъчно пари да си гледа работата, но увеличаване на щата във време на криза не е добро финансово решение”, заяви още Борис Велчев.

#Борис Велчев #главен прокурор #България #кокаин #кораб #Испания #кораб „Свети Николай” #Висшия съдебен съвет #ВСС #Дойчин Дойчев #Руслан Колев #Мисис България #Марияна Маринова #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"