България е в извънредно положение от днес до 13 април, Бойко: На фронта сме! (ОБНОВЕНА 3)

България е в извънредно положение от днес до 13 април, Бойко: На фронта сме! (ОБНОВЕНА 3)
A A+ A++ A

Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, заради разпространението на коронавируса. Решението беше взето с 201 гласа "за", и нито един "против" или "въздържал се". Извънредното положение се въвежда по силата на член 84 от българската Конституция.

Премиерът Борисов благодари на депутатите:

"Показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречия, но и да мислим преди всичко за народа си, всеки от неговата възможност"

Борисов, министрите от кабинета и шефът на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса професор Мутафчийски бяха в пленарната залата за гласуването.

В началото на заседанието Мутафчийски обобщи ситуацията пред депутатите и подчерта, че всички държави в ЕС са станали жертва на епидемията.

"Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. 11 лица от вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в Пирогов. Имаме три гнезда на инфекции, които са независими едно от друго - Плевен, София, Габрово.... В София повечето случаи нямат нищо общо един с друг. При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки... В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат! Нуждая се от по-широки правомощия за решаване на множество въпроси, които се появяват в динамика".

Премиерът благодари на медиците за усилията им в битката с коронавируса. Той подчерта, че е възможно да се помисли и за актуализация на бюджета.

 

"Буквално хората са на фронта. Това си е една бактериологична война в момента. Затова с една актуализация на бюджета трябва да бъдат и стимулирани, и да бъде дадена оценка на практика с заплащането на тези, които са на първа линия, на техния труд".

Борисов ще настоява за коридор за транспорта, за да не се блокира движението на стоки

"Ако не издействаме такъв чист коридор за транспорта, ще влезем в още по-тежка ситуация".

Ще се обмисля дали да се затварят детски градини, но няма да се затварят държавни и общински учреждения "за да не парализираме докрай стопанския живот".

За нарушителите на карантинния период ще се прилага разписаното по закон наказание от 1 г. затвор, посочи Борисов.

Обявяването на извънредно положение ще улесни правителството при вземането на решения в сегашната ситуация, обясни и вицепремиерът Томислав Дончев:

"Това, че е обявено извънредно положение, не означава, че се случва нещо чак толкова извънредно. Въпросът е да се развържат ръцете на държавните институции да могат да вземат мерки, които не са прилагани в момента, включително - това беше коментирано и на председателския съвет - да се създаде бърз работен формат между експертите от министерството, от изпълнителната власт, със съответните комисии в парламента, за да могат да материализират част от предложенията за законодателни промени още следващата седмица".

Това е първото извънредно положение в най-новата история на България.

До решението на кабинета да предложи въвеждане на извънредното положение се стига след извънредно заседание късно снощи. То беше свикано, след като в България вече са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус. Една жена на 66 години почина от болестта в София. Най-много са положителните проби в столицата. Вчера бяха потвърдени общо 16.

"Обявяването на извънредно положение ще даде възможност да могат да се затварят училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции", подчерта премиерът. Той изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението.

"Единствено и само дисциплината и мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация", категоричен е премиерът.

Той обясни, че Министерството на външните работи постоянно ще информира на сайта си за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза у нас. Социалното министерство трябва да вземе мерки относно изплащането на пенсиите. Очаква от Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса.
"Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата, да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната", каза още Борисов. Част от мерките ще са и налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава.

"Сега е моментът да покажем дали сме патриоти, дали сме солидарни. Да се погрижим за възрастните хора, да се погрижим за социално слабите, за санитарите. Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките на починал с коронавирус също са под карантина", каза още министър-председателят.

Борисов обяви, че загубите за икономиката в резултат на короновируса ще са минимум 3 милиарда лева.

Настъпил е моментът за по-решителни мерки, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус у нас. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Ще се търси баланс между гарантирането на живота и здравето на българските граждани и съхраняването на стопанския живот в страната, заяви той:

"Основните ограничения в сега действащата нормативна уредба, които имаме, са на първо място свързани с ограничения на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуванията на български граждани до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и да огриничим пътуванията от такива държави до България. Извънредното положение не означава спиране на стопанския стокооборот по никакъв начин. Не означава и ограничаване на граждански права."


С въвеждането на извънредно положение може да се намали значително тежестта на епидемията, заяви от своя страна главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, и допълни:

"Ние сме в състояние за 24 часа да удвоим необходимите легла за инфекциозно болни. Освен това сме направили пълна рекапитулация на възможностите за интензивно лечение, същевременно снабдяването им с апарати за механична вентилация. Правят се всимки усилия да се доставят допълнително такива апарати, така че да можем да посрещнем какво и да е нужда."

Професор д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса, призна:

"Ние успяхме да натрупаме достатъчно наблюдения за това как се справят нашите колеги и лечебните заведения, каква е готовността на здравната система, как се изпълняват от гражданите, които са поставени под карантина предписанията на здравните власти и нашите вербални послания. Оказа се, че има съществени слабости във всички насоки."

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил. България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай