Предложение от МС: Местата в театрите да се продават през едно

Предложение от МС: Местата в театрите да се продават през едно
A A+ A++ A

В началото на днешното правителствено заседание стана ясно, че в София Тех Парк се разработва молекула за лечение на коронавирус. Заедно с Европа България започва първите стъпки за финансирането на този продукт.

Междувременно шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че институтите на академията работят за подобряване на качеството на предпазните маски българско производство. Той е категоричен, че няма криза с активния въглен, БАН може да произведе достатъчно и ще работи заедно с фирмите производители той да бъде внедрен в маските, както и да има достатъчно в аптечната мрежа и по предприятията и учрежденията.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че през изминалата нощ гранични полицаи са предотвратили първия опит за контрабанда на 7500 маски. „Днес чакаме маските и защитните облекла – два ТИР-а трябва да дойдат довечера от Турция. Това е жест на приятелство към България от Турция, защото те имат забрана за изнасяне на такива защитни облекла“, обясни той.

„Няма смисъл от истерия, правим всичко това, за да може хората да са максимално спокойни“, каза Борисов.

Шефът на щаба за коронавируса Венцислав Мутафчийски съобщи, че предстои България да бъде разделена на зони – такива с коронавирус и такива без коронавирус, така че да се прецизират и мерките. „Защото прекалените мерки могат да доведат до много повече вреди, отколкото ползи“, обясни той. „В зоните, които не са засегнати от коронавируса, не е нужно да се прилагат крути мерки. Само достатъчна социална дистанция“, каза още Мутафчийски. Той припомни, че в момента в Габрово и Плевен -единствените две засегнати от инфекцията зони, се проверяват 8 съмнителни проби.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че в такъв случай ще бъдат преразгледани мерките за затваряне на театрите. Идеята е да се продават билети през едно място, така че хората в залите да не седят прекалено близо един до друг. Премиерът нареди на министъра на културата Боил Банов да разгледа тази възможност. „Аз искам да имаме театри. Вчера чух една глупост, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотации. Не, това не е целта. Щабът предлага и ние изпълняваме“, обясни той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »