Зрелостниците на поправителна матура

Зрелостниците на поправителна матура
Матурата ще продължи четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) от сесията август-септември 2012 г. започна в 8:00 ч., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

В 6:30 ч. в МОМН ще се генерира комбинацията за изпитния вариант. Изпитът включва тест от 41 въпроса, като последният от тях е за написването на интерпретативно съчинение или есе. Темата за него ще бъде съобщена най-рано в 9:15 ч., уточняват от МОМН.

Матурата ще продължи четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

На редовната сесия на матурата по български език и литература на 21 май тази година зрелостниците писаха съчинение или есе по темата „От здравия разум до поетическото безумие" по романа „Под игото" от Иван Вазов.

На сегашната изпитна сесия на матурите се явяват кандидатите, които са получили „двойки" на сесията през май, тъй като без оценките от двата задължителни държавни зрелостни изпита те не могат да получат диплома за средно образование.

В тази сесия могат да участват и кандидатите, които не са се явили през май, както и тези, които не са издържали матурите в предишни години.

Две са задължителните матури – по БЕЛ и по предмет по избор от 13 учебни предмета.

На матурата по български език и литература през май тази година се явиха 60 791 зрелостници, като само една беше „пълната шестица".

Във втората задължителна матура по различните предмети участваха 62 040 зрелостници.

Матурите се организират от 2008 г., а през тази година МОМН усложни формата на държавния зрелостен изпит по БЕЛ, като в него имаше повече отворени въпроси – за работа с текстове и за извличане на информация от тях.

#държавен зрелостен изпит #матура #БЕЛ #Министерството на образованието #младежта и науката #МОМН #Иван Вазов #Под игото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници