Ценовата война в Европа е причината за газовите отстъпки на Русия

Ценовата война в Европа е причината за газовите отстъпки на Русия
A A+ A++ A

Руската „Газпром“ направи големи отстъпки от цената на природния газ за България, но тя беше принудена да намали приходите си от продажбата на газ, за да спаси купувача в лицето на София, пише руското издание „Взгляд“ в свой анализ, цитиран от economic.bg.

От българска страна преговорите с Русия бяха определени като „много тежки“, а отстъпката „трудно извоювана“.

„Газпром“ подписа и предаде на България споразумение с най-голямото намаление на цената на природния газ с над 40%, заяви българският премиер Борис Борисов вчера. Това може да се нарече символичен подарък за 142-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г., което се чества на 3 март 2020 г., добави той.

Пред руското издание „Газпром Експорт“ е потвърдило подписването на споразумението с „Булгаргаз“ като част от процедурата за преразглеждане на цената на руския природен газ, доставен в България. При сключването на нови средносрочни и дългосрочни договори „Газпром“ сега трябва да разчита не на цените на петрола, а на цените на европейските газови хъбове.

Колко сериозна е отстъпката, предоставяна от „Газпром“ на България в сравнение с други европейски страни? 

„Булгаргаз“ отбеляза, че възнамерява да предложи намаление от 40% на цената на природния газ за българския потребител от 1 април 2020 г. Така от сегашните 44.04 лв. за мегаватчас тя ще поевтинее до 26 лв. за мегаватчас. По отношение на кубичните метри цената на руския газ за българите ще намалее от 176 евро на 112 евро за хиляда кубически метра, пише „Взгляд“. Крайната цена за българските потребители обаче не е равна на цената, по която „Газпром“ продава на посредника „Булгаргаз“, тъй като вългарското дружество също трябва да получи своя марж.  

„Газпром“ не оповестява публично цената на газа в договорите с отделни държави. По правило Германия получава най-атрактивната цена като най-големия купувач на руски газ в ЕС и като цяло сериозен партньор на Русия в газовите ѝ проекти.

„Считам, че цената за България е приблизително сравнима с цената на газа за Германия. Въпреки че Германия може да има малко по-добра цена, като се има предвид, че Берлин участва активно в нашите газови проекти“, коментира Станислав Митрахович, водещ експерт на Фонда за национална енергийна сигурност и старши научен сътрудник във Финансовия университет при правителството на Русия.

Игор Юшков, водещ експерт от Националния фонд за енергийна сигурност, смята, че тази отстъпка за България изравнява цената на газа със сегашните средни европейски цени. Тоест, „Газпром“ всъщност изравни цените за българите с тези за останалата част от Европа.

Предишната формула за определяне на цената на газа бе обвързана с тази на петрола, но сега тя ще се изчислява, взимайки се предвид и цената на спот пазара на газ в Европа. Юшков обясни, че цената на спот пазара вече е под 100 долара на хиляда кубически метра, което е рекордно ниско.

„Вероятно България не е последната страна, която ще поиска в близко бъдеще да увеличи дела на спот компонента в договора и да намали зависимостта си от цените на петрола“, добави той.

Всъщност спадът при цените на газа в ЕС е един от аргументите на България, която искаше да получи отстъпка от „Газпром“, добавя „Взгляд“.

На европейския пазар се отчита безпрецедентен спад на цените на газа. Причината е не само необичайно топлата зима, но и действията на самата „Газпром“ – защото, страхувайки се от газова криза заради Украйна тази зима, компанията нагнети рекордни обеми гориво в европейските хранилища. В крайна сметка обаче беше подписан транзитен договор с Украйна и нямаше прекъсване на доставките на руски газ.

Като причина за ниските цени не може да се подмине и коронавирусът, заради който потреблението на втечнен природен газ в Азия намалява, което създава още повече предлагане на пазара. Отново руската „Новатек“ продава своя втечнен природен газ в Европа и по този начин създава конкуренция за горивото на „Газпром“. Харесва ви или не, в Европа има доста доставки на газ, което оказва натиск върху цените, правейки ги рекордно ниски. В резултат на това „Газпром“ няма друг избор, освен да следва преднината на купувача, за да не го загуби.

„В Европа има ценова война, когато трябва да поддържаш пазарен дял на пазар с понижаващи се цени, собствения си марж и печалба, очаквайки, че ценовата ситуация ще се подобри. Това е логиката на ценовата война, в която трябва да оцелеем. Основният мотив – да запазиш потребителя“, заяви Митрахович. 

Освен това България има втори аргумент. Ако по-рано тя получаваше газ само от Русия, то от октомври 2020 г. ще може да приема 1 млрд. кубически метра газ годишно от Азербайджан от находището „Шах-Дениз-2“, който ще идва през тръбопровода TAP и TANAP. Това е проект за тръбопроводи, конкуриращ се с „Турски поток“, който обаче се подкрепя от Европейската комисия и САЩ.

Освен това България изгражда интерконектор с Гърция, а София „заплашва“ да закупи 0.5 млрд. кубически метра втечнен природен газ от САЩ, Катар и Египет през гръцкия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, пише руското издание. И въпреки че този газ може да струва на българите повече, отколкото на европейските борси, самият факт на появата на алтернативно гориво не може да бъде пренебрегнат. В резултат – от близо 3-те млрд. кубически метра, които „Газпром“ преди това е доставял на България, може да загуби половината от пазара.

„Ако нямаше ценова война, тогава бихме могли да помолим българите да изчакат с отстъпката. Но при сегашните условия това е принудителен ход от страна на „Газпром“, който не иска да загуби купувач в лицето на България“, смята Митрахович.

И накрая, най-важният аргумент на България в преговорите с „Газпром“ относно цената е, разбира се, „Турски поток“. „В крайна сметка, от България зависи кога втората линия на „Турски поток“ ще започне да работи, доставяйки газ за европейски клиенти – Унгария и Сърбия. За целта е необходимо тръбата да бъде завършена през България.

„Не изключвам, че те забавиха процеса на строителство, за да се харесат на американците, които искат да спрат не само „Северен поток 2“, но и „Турски поток“. Българите са податливи на натиск от Вашингтон и Брюксел“, казва Митрахович.

Първоначално София трябваше да довърши частта си преди края на 2019 г. След това последваха изявления, че тръбопроводът ще бъде завършен едва в края на 2020 г. Дори Владимир Путин трябваше да се скара на българите за прекъсването на строителния период. Сега България обещава да завърши тръбата до май 2020 г., пише изданието.

„Газпром" помисли и реши, че в тази ситуация е по-добре да се правят отстъпки на българите. България – каквато и да е тя, ни е нужна за глобални газови проекти въпреки скандалите с шпиони, с паметници, за Втората световна война и др. Не изключвам възможността в някакъв момент да се появи вариант за друга газова тръба (трета) – директно от Русия към България, вместо „Турски поток-2“, особено ако има желание за постоянно спиране на транзита през Украйна“, заключва Митрахович.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"