Общиня Девня е №1 по чужди инвестиции - над 92 000 евро на глава от населението

Общиня Девня е №1 по чужди инвестиции - над 92 000 евро на глава от населението
A A+ A++ A

Община Девня е с най-големи преки чуждестранни инвестиции на глава от населението с 92,3 хиляди еврo. На второ и трето място са Гълъбово и Пирдоп съответно с 57,5 хиляди и 45,6 хиляди евро на човек, показват данните от изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/. 

"Водачи по този показател са малки общини със силна индустрия, големите икономически центрове и някои туристически общини", пише икономистът Петър Ганев.

Сред лидерите са най-вероятно и общини като Челопеч и Панагюрище, които са свързани с печелившата рудодобивна индустрия, но за тях данните са конфиденциални. Столична община и община Бургас са единствените областни центрове в топ 10 със съответно 9,3 хил. и 8,2 хил. евро на човек.

"Общини в периферията на големите центрове – като Елин Пелин, Божурище и Костинброд, около столицата, както и община Марица до Пловдив, също са в топ 15. От туристическите общини много напред се класират Каварна, Созопол и Несебър. В последните две е особено видимо, че преките чуждестранни инвестиции са предимно в туризма и недвижимите имоти", отбелязва в изследването си Петър Ганев.

Развитието на българската икономика в последните 20-30 години е в голяма степен зависимо от притока на чуждестранни капитали.

Половината от преките чуждестранни инвестиции са в Столична община – 12,4 млрд. евро, като са разпръснати по различни сектори – транспорт, търговия, недвижими имоти и т.н. Около 2 млрд. евро или близо 16% от ПЧИ в столицата са в индустрията. По общ обем на ПЧИ другите центрове са далеч назад, като Пловдив, Варна и Бургас са в рамките на 1-2 млрд. евро. Различният профил на общините е видим в разбивката на инвестициите. Големите общини по морето привличат капитали в различни сектори, докато в Пловдив например са преобладаващо в индустрията. В периферията им обаче – например в община Марица до Пловдив или община Девня до Варна, инвестициите са солидни и почти изцяло (над 80%) в индустрията.

Картата на чуждите инвестиции на човек ясно показва и разликата по оста север-юг. Общините в близост до река Дунав, особено на запад, се открояват с липсата на чужди капитали, се казва в анализа на Петър Ганев за ИПИ, цитиран от БГНЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »