Продължава напрежението по границата между Турция и Гърция

Продължава напрежението по границата между Турция и Гърция
A A+ A++ A

Напрежението по границата между Турция и Гърция остава високо, предаде БНТ. Над 15 000 човека остават блокирани в граничната зона.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел и е посочил, че е необходимо да се спазват международните спогодби и да се разпределя справедливо отговорността за бежанците.Според Анкара, обещаният от Брюксел допълнителен един милиард евро е недостатъчен, и за това страната се отказва от него.

Днес в Гърция пристигат лидерите на Европейския съюз - председателите на Европейския съвет и Комисия - Шарл Мишел и Урсула Фон Дер Лайен, както и председателят на Парламента Давид Сасоли. Домакин на срещата ще бъде гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Заради напрежението между Турция и Гърция се отменя срещата, която премиерът Бойко Борисов искаше да инициира в София. Вчера стана ясно, че турския президент Реджеп Таийп Ердоган и гръцкия премиер Константинос Мицотакис. Очаква се обаче и други евролидери да направят усилия подобна среща да се състои, за да се намери консенсус. Междувременно нарастват притесненията от хуманитарна криза на Пазаркуле.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »