Няма коронавирус у нас

Няма коронавирус у нас
A A+ A++ A

Няма случай на коронавирус у нас към момента. За това потвърди и днес директорът на Военномедицинската академия (ВМА) проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

И в почивния Трети март Националният оперативен щаб, който координира мерките във връзка с коронавируса, даде редовния си брифинг.

На днешния ден във ВМА са заложени за изработване 12 проби за новия коронавирус COVID-19.

"Това са новоприети болни, като впечатление прави, че има доста чужди граждани от Франция, Исландия, Германия, Румъния и Молдова. За Националната референтна лаборатория към този момент са заложени 12 проби от страната", обясни проф. д-р Мутафчийски.

Тодор Кантарджиев, заместник-началник на кризисния щаб за коронавируса и директор на Центъра за заразни и паразитни болести, също говори пред медиите. Той коментира настъпилата втора вълна на грип у нас, заради която се наложи излизането в нова грипна ваканция в някои градове. Той обяви, че има покачване на случаите на заболели.

"Втора вълна от грип Б. Досега не сме имали толкова области, заети с болни с грип тип Б", коментира Кантарджиев.

Каза, че пътникопотокът през България е много силен и това допринася за разпространението на болестите. В момента най-засегнати са децата на 15 години и хората в трудоспособна възраст.

"Много моля, обръщам се към сънародниците, да мият ръцете, да ползват маски и най-важното да избягват контакт с болни хора", призова Кантарджиев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници