Печалбата на "Булгартабак" скочила 8,5 пъти за полугодие

Печалбата на "Булгартабак" скочила 8,5 пъти за полугодие
"Булгартабак" е лидер в продажбите на цигари на вътрешния пазар с пазарен дял от 33,8%, се казва още в съобщението на компанията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Булгартабак ходинг АД" отчита 8,5 пъти ръст на консолидираната печалба на годишна база до 27 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г.

От тази печалба 23,5 млн. лв. е за групата и 3,7 млн. лв. е за миноритарните акционери в дъщерните дружества, а именно "София-БТ", "Благоевград-БТ" и "Плевен-Булгартабак АД", съобщиха от компанията.

Само за второто тримесечие на 2012 г., консолидираната печалба за групата е 13,3 млн. лв., след 10,2 млн. лв. за първото тримесечие. След приватизацията в края на 2011 г. Булгартабак холдинг отчита силно подобрение.

Консолидираните продажби се увеличават с 46% на годишна база до 244 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г., като само за второто тримесечие ръстът е с 53% на годишна база до 114 млн. лв.

Делът на износа е 82%, като за текущия период обемите му се увеличават с 26%, се казва в прессъобщение на БТХ.

Освен цигари групата успешно продава зад граница едролистни тютюни (стрипс) и ориенталски тютюни на листа, опаковани в кашони като готова продукция. Тези продукти обезпечават около 2% от всички приходи на групата към 30.06.2012 г.

"Булгартабак" е лидер в продажбите на цигари на вътрешния пазар с пазарен дял от 33,8%, се казва още в съобщението на компанията.

Междувременно холдингът успя да увеличи участието си в "Плевен-Булгартабак АД", където вече има 98% дял (след успешно търгово предложение) и има право да придобие автоматично акциите на всички останали акционери.

Вече е отправено търгово предложение към останалите акционери в "Благоевград-БТ АД", като преди него холдингът имаше дял от 90%.

Засега холдингът не успява да придобие 90% от "София-БТ АД", ако разбира се приемем, че желае това. Наскоро бяха изтъргувани блокиращите го 8,6% от капитала на дружеството при цена от 45 лв./бр., но тези акции не бяха купени от холдинга.

Акциите на "Булгартабак холдинг АД" поскъпват със 123% за последните 12 месеца до 59,98 лв. за брой и 442 млн. лв. пазарна капитализиция. Това е рекордна стойност за дружеството за всички времена, ако се вземат предвид и изплатените през годините дивиденти.

#печалба #цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"