Бойко нареди да се отвори Държавният резерв заради коронавируса и отсече: Целувам се и се прегръщам

Бойко нареди да се отвори Държавният резерв заради коронавируса и отсече: Целувам се и се прегръщам
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов нареди да се отвори Държавният резерв, за да се осигурят 100 000 литра спирт за аптеките заради истерията около коронавируса.

"Маски, китове за изследване на вируса - каквото трябва да се осигури. Имаме фонд за бедствия и аварии от 77 млн.лв., който може да се ползва незабавно, 50 млн.лв. сме готови да вложим за всички мерки, за да не се политизира коронавирусът", каза премиерът Бойко Борисов.

На извънредно заседание на Министерския съвет, свикано от премиера заради коронавируса, мерките се обсъждат от министри, представители на Кризисния щаб, лекари.

Премиерът поиска да се осигурят допълнително легла и в болниците. "Пирогов ще отдели цяла сграда с 40 легла, Александровска болница ще закрие Кожната клиника и ще даде 70 легла и 15 реанимационни, ВМА закрива временно психиатрията, за да даде още 50 легла", отече проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на щаба.

"Призовавам хората да не се поддават на паника, изкупуват се хранителни продукти. Обсъдихме с Гърция, че там хиляда умрели от другия грип и двама заразени от другия вирус, а има паника", каза Борисов.

"Грипът го приемаме за нормално, доверете се на лекарите, на експертите, извън политиците, които говорят - професори, доктори, всички са тук", добави премиерът.

Той нареди още да се дава брифинг за обстановката в страната в 8 ч. и в 17 ч., ако трябва и на обяд. "Ако трябва и на обяд брифинг, нареждате се докторите и обяснявате, обяснявате...", добави премиерът.

Относно това дали ще се отменят обществени прояви, проф. Мутафчийски докладва, че те не се препоръчват, но не е заради коронавируса, а заради грип B, но няма причина за отлагането им.

Борисов възкликна: "Като кажете, че е заради грип B, те ще кажат - крият коронавируса".

Лекарите бяха категорични, че няма регистриран случай на коронавирус в Бългрия.

"Аз съм сигурен, че няма да се разминем без това, но трябва да се успокоят хората", каза премиерът и заръча щателни проверки навсякъде.

А в тази връзка се сети и попита: "Всеки ден има делегация. Вие проверявате ли ги? Те ме прегръщат, аз ги целувам", каза той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"