Ангелкова отчете ръст на заявените полети за Море 2020, въпреки коронавируса

Ангелкова отчете ръст на заявените полети за Море 2020, въпреки коронавируса
A A+ A++ A

14% ръст отчитаме в заявените полети за летището в Бургас и 5% за аеропорта във Варна. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. 

„От декември до януари над 958 000 чуждестранни туристи са посетили България, което е двуцифрен ръст на фона на изключително тежката 2019-та година. 11,2% е ръста в сравнение със същия период през миналата година“, добави тя. 

„На този етап няма опасност от фалити на туроперорски фирми заради коронавируса. Ранните записвания до момента показват, че може да очакваме през летния сезон ръст между 2 и 6 % за броя на туристи, които ще посетят българското Черноморие. Миналата година имахме 3,7 млрд. евро приходи от международен туризъм“, заяви Ангелкова.

От Великобритания очакваме около 15% ръст, въпреки че 25% бе той през миналата година, добави тя. Ангелкова припомни за джиповете по плажа и се закани, че държавата ще е безкомпромисна срещу нарушителите. 

„Реагираме със строги наказания. За нарушения с преместваеми обекти глобата е до 20 000 лева и около 50 000 лева ако е изградено върху неохраняем плаж“, каза тя.

Министърът на туризма съветва българите да не пътуват за областите Венето и Ломбардия в Италия, където е установена заразата с коронавирус.

„Това са препоръки, но виждате че и на срещите, които проведохме с туроператорите, всички те са изявили готовност и съгласно директивата и Закона за туризма, чл. 89, дали сме разяснение на нашия сайт заедно с КЗП какво трябва да спазват потребителите, когато решат да отменят своята почивка, така че да защитят своите потребителски права“, заяви Ангелкова.

Изключителна тежка е ситуацията с поредното изпитание за сектора, призна тя. 

Минатала година също сме имали редица изпитания, но въпреки тях годината е приключила изключително положително за туризма - над 9 млн. и 300 хиляди туристи са дошли в България, уточни Ангелкова.
 
Трябва да се взимат адекватни мерки и да се спазват предписанията към съответния момент, призова тя и заяви, че ситуацията е динамична и картината непрекъснато се променя.

Ангелкова заяви, че само за миналата година над 245 000 българи са посетили Италия и около 153 000 италианци – България. Според данните на 80% от туроператорите - около 15 500 българи са планирали почивка извън страната до юни. 80 процента от тях в Италия, Испания и Франция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"