Българите се запасяват с лекарства и храна заради коронавируса. Търговци отчитат повишено търсене на основни хранителни продукти

Българите се запасяват с лекарства и храна заради коронавируса. Търговци отчитат повишено търсене на основни хранителни продукти
A A+ A++ A

Коронавирусът все повече се доближава до сраната ни, а консумативи и трайни храни бързо започнаха да се изкупуват от аптеки и супермаркети, съобщават от NOVA. След маските от пазара се изчерпаха някои лекарства срещу грип, дезифектантите и ръкавиците. Търговци отчитат повишено търсене на основни хранителни продукти. Сред най-продаваните са брашното, оризът, олиото и консервите.

В социалните мрежи хора публикуват снимки на запасите си от храна и вода в случай, че се наложи да останат задълго вкъщи.

Не само заплахата от коронавирус, но и задаващата се нова грипна вълна у нас, кара майката Велислава Накова да попълни навреме семейната аптечка.

„Може би и съм закъсняла. Вече няколко пъти търсих различни препарати, но са изчерпани“, разказа жената.

С приоритет сега са малките членове на семейството. „Първо, тъй като съм отскоро майка, ще взема за децата някакви хомеопатични препарати, с които да ги предпазя“, каза Велислава.

Липсата на лекарства притеснява както потребителите, така и фармацевтите. „Един основен противогрипен продукт е силно намалял. Все още имаме, но по складовете вече няма“, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Останалите количества противирусни лекарства ще стигнат за около месец. Причината отново идва от Китай, който е най-големият търговец на активни субстанции, влагани в таблетките.

„В Китай има заводи, които понякога са основни или единствени производители. И когато заводите са затворени или липсва транспорт, както е в момента, тогава производителите на лекарства се изчерпват запасите им и е възможно да има проблем“,обясни Костов.

Очакванията са Китай да поднови доставките в началото на март. Тогава ще има и нови количества маски. Лекари сигнализират, че заради липсата им са принудени да преглеждат пациенти без предпазни средства. Държавата обаче отказвала да им съдейства, защото с приоритет били други служители.

„Количествата, които сме осигурили, са основно за екипите, работещи по летища и по граници, екипите на Спешна помощ, и колегите от „Гранична полиция“, каза още Кунчев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »