Без дезинфектантите и спирт в аптеките, нямало подаден инструктаж

Без дезинфектантите и спирт в аптеките, нямало подаден инструктаж
A A+ A++ A

"Приключиха всички количества с лични дезинфектанти. Няма никаква информация от страна на Министерството на здравеопазването за това дали ще има внос на маски, доставка на дезинфектанти. За момента в нашата аптека, както и предполагам при другите колеги, които имат капацитет за това, започнахме производство на дезинфектанти", коментира за Bulgaria ON AIR председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

"Дезинфектанти можем да произведем, но маски не", допълни той. Хората се записват предварително за закупуването на маски, когато такива се появят. Според него антивирусни препарати не се търсят.

"Тези, които сме на първа линия - фармацевтите на гише, личните лекари - не сме получили никаква инструкция от никого, което за мен е силно притеснително. Това е за пореден път, същото се случи и при епидемиите на свински и птичи грип", каза за България сутрин.

"Не е подаден инструктаж към аптеките, не е подадена структурата на действие", добави Вълев.

Относно сравнението на коронавируса с птичия или свинския грип, специалистът обясни, че епидемията не е по-различна от предишните, макар паниката да е по-голяма.

"Гражданите виждат, че държавата не съгласува никакви смислени мерки и изпадат в паника", коментира още Вълев.

"Разбрах, че в някои градове пенсионерите са закупили храна, за да не излизат от вкъщи. Това е правилна мярка от тяхна страна", твърди той и отбеляза, че статистиката сочи, че коронавирусът не е опасен. 

Председателят на Националната аптечна камара смята, че отварянето на границите от Турция би довело до пренасяне на нови зарази. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"