Манолова: С промените в Закона за отпадъците депутатите удрят в празно пространство

Манолова: С промените в Закона за отпадъците депутатите удрят в празно пространство
A A+ A++ A

Ако депутатите се ограничат само с техните предложения и не се съобразят с предложенията на инициативните комитети на гражданите от страната, това ще е удар в празно пространство и няма да има решение на проблема с боклука.

Това каза председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова по време на заседанието на Комисията по околна среда в парламента днес.

"Не споделям оптимизма на институциите. Ако ги слушаме, всичко с третирането на отпадъци е наред. Смея да ви уверя, че на място в градовете ситуацията е коренно различна от представяната тук и има огромно обществено напрежение срещу състоянието на третирането на отпадъци", допълни тя. 

"Държавата е осеяна с нерегламентирани площадки за боклук. Не се съмнявам, че са 5 хиляди както каза министърът.  Те не отговарят на никакви условия и сеят зарази. Има напрежение и на местата, където се изгарят отпадъците, както и там, където това предстои – Шумен, Попово, Пещера, Сливен, Пазарджик и др.", посочи още Манолова.

"Има нерегламентирани сметища и в околностите на София. Целият Източен парк е огромно сметище, в Нови Искър има 30 нерегламентирани сметища. Има абсолютно нехайно отношение от страна на институциите по отношение на контрола", подчерта тя.

По думите й, ако искаш да откриеш фризьорски салон и да си остъклиш терасата, чакаш съгласие от институциите, а за дейности, свързани с боклук, минават 14 дни и след мълчаливото съгласие ставаш оператор.

"Можеш да имаш 1 лев капитал и да нямаш никакво имущество, но да бъдеш  оператор на отпадъци, тоест има предписания, но няма глоби, контрол и санкции", посочи още Манолова.

"Според нас проблемите са три: неадекватно законодателство, занижен контрол и нерегламентиран внос на отпадъци. 15 пъти се е увеличил вносът на боклук за 7 години, а голяма част е за изгаряне и производство на ток", заяви тя, като не отрече усилията, които се правят, но подчерта, че не са достатъчни.

"Предложенията на БСП и ГЕРБ за промени в Закона за управление на отпадъците са палиативни и символични. Те няма да решат проблемите", каза още Манолова.

Манолова обобщи законодателните промени, предлагани от „Изправи се.БГ” и инициативните комитети в страната чрез Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците:

  •      забрана на внос на битови отпадъци от трети страни;
  •      ограничаване на вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които се генерират в България и които са предназначени за изгаряне;
  •      съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община и с местните общности;
  •      отмяна на досегашния режим дейностите, свързани с отпадъци, да могат да се извършват без съгласие на компетентен орган (т.е. отмяна на мълчаливото съгласие);
  •      въвеждане на по-високи банкови гаранции за всички дейности, свързани с боклук;
  •      намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на 6 месеца;
  •      задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци;
  •      проследяване с GPS-система на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на страната;
  •      подобряване на контрола и премахване на практиката да не се налагат глоби, а да се пишат само предписания, в случаи на незаконни сметища;
  •      завишаване на изискванията към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на боклук.

Тези предложения Манолова изпрати вчера до всички народни представители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"