Фандъкова: Проблемът с паркирането ще бъде решен

Фандъкова: Проблемът с паркирането ще бъде решен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова е оптимист, че проблемът с паркирането ще бъде решен така, че да удовлетворява всички страни.

"За мен е най-важно, че продължава диалогът и се води там, където се взимат решенията – общинския съвет и комисиите. Едва ли могат да се удовлетворят всички искания. Тези, които са смислени и разумни, ние част от тях вече удовлетворихме – именно облекчаването на процедурите," заяви Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

„Поредна година цената на билета остава непроменена, въпреки постоянното повишаване на цените на горивата. Това е именно, за да помогнем на хората да използват градски транспорт, вместо да влизат в центъра на София с автомобили," каза още Фандъкова по време на инспекция на една от новите метростанции.

„В столицата се прави цялостно усилие за оптимизирането на обществения транспорт," подчерта тя.

„В това се включва и новият метродиаметър и буферните паркинги - алтернативен начин за достигане до Центъра за 130 000 души дневно. Фандъкова спомена също, че от следващата година 100% от тролейбусния парк ще бъде подменен с 50 нови тролеи. Неслучайно миналата година поисках отлагане на наредбата за паркиране в центъра на София," допълни кметът.

Същата тази наредба предизвика недоволство, прераснало в протестни действия на много от живеещите в центъра на столицата.

Освен инспекция на работата по последните подготовки за пускането на втория метродиаметър Фандъкова разгледа и изложбата на антични предмети в новата станция Сердика II.

„Изключително важно е, че успяхме да подредим тази изложба и тя да бъде открита заедно с метрото в петък, заяви тя. Изложбата се състои от дванадесет витрини, представящи историята на античния град Сердика. Това, което за мен е изключително важно е, че това може да се види от всички пътници на метрото," продължи Фандъкова.

"Тя има образователна функция освен естетическа. Виждаме, че Сердика, един от най-древните векове в Европа, се развива през вековете, запазва мястото на центъра си и до днес. Животът продължава да тече, нещата се променят като материали, но като всекидневие може би не," допълни тя.

„До петък ще бъдат изцяло премахната строителните огради и вече ще могат да се види как работят археолозите," обясни Фандъкова.

Скоро предстои и тяхната работа да свърши и да започне тази на консерваторите и хората, които трябва да експонират всички обекти, а този етап от работата по софийското "Ларго" трябва да бъде завършен през 2013 г.

#Йорданка Фандъкова #кмет на София #паркиране #София #Синя зона #протести #метро #Сердика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"