Тръмп бе посрещнат от 100 000 души на стадион в Индия, но се държи хладно

Тръмп бе посрещнат от 100 000 души на стадион в Индия, но се държи хладно
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Индия за първото си посещение в страната. Тръмп и премиерът Нарендра Моди се обърнаха пред около 100 000 души на най-големия стадион за крикет в света в родния щат на Моди, преди Тръмп и първата дама Мелания да летят до Тадж Махал.

Търговското напрежение нарасна между двете най-големи демокрации в света, след като движението на Тръмп “Америка първа” се сблъска с мантрата на протектонисткия премиер Нарендра Моди “Направи в Индия”.

Макар да споделя притесненията си за Китай и задълбочаването на отбранителните връзки, Индия настръхна от предложението на Тръмп да посредничи за спора в Кашмир с Пакистан и е обезпокоена от реакцията на Вашингтон заради приет от нея закон за гражданство, критикуван като антимюсюлмански.

Развълнуваните тълпи започнаха да се редят на опашка в 4:00 сутринта, за да влязат в чисто новия стадион за събитие, озаглавено „Намасте Тръмп“.

“Надяваме се САЩ да либерализира визовия си режим за квалифицирани работници. Те се нуждаят от него, а Индия има твърде много млади квалифицирани и талантливи хора”, заяви студентът Маунас Шастри.

В трескава подготовка за посещението работници бързаха да довършат стадиона и да изградят стена, за която местните жители казаха, че предназначението й е да скрие бедняшки квартал. Бездомните кучета, кравите и маймуните бяха изселени.

Части от „Тадж Махал“, бялото мраморно „бижу на мюсюлманското изкуство“ според ЮНЕСКО, се сдобиха с козметични ремонти с кал за отстраняване на петната, докато в същото време течаха дейности за намаляване на вонята от прилежащата река.

Тръмп каза на митинг в четвъртък, че “6 до 10 милиона души” ще има по трасето на преминаващия му автомобил, но това изглежда е било неточна информация. Организаторите казаха, че ще има десетки хиляди.

Хиляди бяха и плакатите с различни надписи на всеки 10 метра по основните пътища на Ахмедабад. Продавачите на знамена и маски с лика на Моди и Тръмп се радваха на успешен бизнес.

Тръмп туитва по пътя към Индия – на хинди – че е „нетърпелив да пристигне в Индия“, а Моди отговори с добре известна индийска поговорка, че „гостите са близо до Бога“.

Но зад баналностите и привидното сближаване между двамата лидери се крие връзка, влошена от търговския протекционизъм на двете правителства.

Тръмп нарече Индия „царя на митата“ и каза преди посещението, че третата по големина икономика в Азия „удря Америка много, много тежко в продължение на много, много години“, припомня БГНЕС.

Вместо широкообхватна търговска сделка, според предишни съобщения, Тръмп и Моди могат да договорят по-малки споразумения, обхващащи вноса на мотоциклети Харлей Дейвидсън и американски млечни продукти, както и пактове за отбрана.

Също така на масата може да бъде доставянето на шест ядрени реактора, плод на забележително атомно споразумение през 2008 г.

Говорител на индийското правителство заяви, че петата по големина икономика в света “не би искала да се втурне към сделка”, добавяйки, че въпросите, свързани с това, са “сложни”.

Най-голямото препятствие, поне засега, изглежда е това, към което двете страни се стремят – търговската сделка.

Други точки на триене включват отбраната, като Русия остава най-големият доставчик на Индия, въпреки евентуалната сделка за 2,4 милиарда долара за закупуване на американски вертолети.

САЩ оказват натиск върху Индия да спре да купува ирански петрол, а американският бизнес изрази опасения относно плановете на Ню Делхи да принуди чуждестранни фирми да съхраняват личните данни на индийските потребители вътре в страната.

Във Вашингтон Индия среща критики заради рестрикциите в Кашмир и наскоро приетия закон за гражданството, за който критиците твърдят, че е антимюсюлмански и който доведе до продължаващи протести в цялата страна.

Високопоставен служител на американската администрация заяви пред репортери, че Тръмп ще изрази опасения относно религиозната свобода в нацията с индуистко мнозинство, “което е изключително важно за тази администрация”.

“Загрижени сме… и мисля, че президентът ще говори по тези въпроси при срещите си с премиера Моди и ще отбележи, че светът иска Индия да продължи да отстоява демократичните си традиции, да зачита религиозните малцинства”, заяви официалният представител. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »