Сблъсъци в Украйна заради коронавируса

Сблъсъци в Украйна заради коронавируса
A A+ A++ A

Десетки протестиращи в украинското село Нови Санжари нападнаха автобуси, превозващи евакуирани от ударения от коронавируса Китай, съобщи БГНЕС. Евакуираните са настанени в болницата в Нови Санжари, в централната област Полтава, където ще бъдат държани под карантина 14 дни.

Президентът Владимир Зеленски призова протестиращите да проявят съпричастност.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че фалшив имейл, в който се твърди, че е от Министерството на здравеопазването, съобщава, че някои евакуирани са се заразили с вируса. Служители на ССУ в момента разследват очевидната измама, се казва в изявление.

В четвъртък 45 украинци и 27 чуждестранни граждани бяха евакуирани от Ухан, епицентър на смъртоносната епидемия, в Харков в източна Украйна. След това шест автобуса ги закараха до болницата в Нови Санжари, където бяха посрещнати от демонстранти с огньове и хвърляне на камъни. Министерството на здравеопазването на страната заяви, че никой от пътниците не е болен.

Това предизвика недоволството на местни жители, които организираха протестна акция, въоръжени с метални пръти, и блокираха пътищата към медицинския център. При сблъсъците са пострадали десет полицаи, а 24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред.

Премиерът Олексий Хончарук, здравният министър Зориана Скалецка и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков пътуваха до мястото на протестите, за да се опитат да успокоят напрежението.

Израелските власти потвърдиха за първи случай на зараза с новия коронавирус. Става дума за пътник, който е бил на круизния кораб "Даймънд принсес" и който е бил репатриран в родината си по-рано тази седмица, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Един от пътниците, завърнали се от кораба в Япония, даде положителен резултат на теста за коронавируса по време на изследвания, проведени в централната лаборатория на министерството на здравеопазването", се казва в кратко съобщение на израелските власти.

Други пътници на круизния кораб, върнати в Израел, не са заразени.

Избухването на епидемията, причинена от новия коронавирус беше регистрирано в края на декември 2019 г. в китайския град Ухан. Световната здравна организация го призна за извънредно положение с международни размери, описвайки го като епидемия с много огнища. Извън Китай са открити случаи на зараза в 25 страни. Според последните данни броят на смъртните случаи в Китай възлиза на 2236, оздравели са около 18,3 хиляди души, броят на инфектираните надхвърля 75 хиляди. 

В последните дни има спад в броя на новозаразените с вируса COVID-19 в континентален Китай. Междувременно китайските власти потвърдиха за масова зараза с вируса в затвор в източната китайска провинция Шандонг. Инфекцията е потвърдена при 200 затворници и седем служители по сигурността. Всички пациенти са на лечение. Санитарните служби и експерти работят на място, опитвайки се да установят причината за масовата инфекция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"