Започва новият „разгорещен дипломатически сезон“ в ЕС

Започва новият „разгорещен дипломатически сезон“ в ЕС
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой прекъсна почивката си в Севиля, за да посети испанският премиер Мариано Рахой в Мадрид. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С редица срещи на най-високо равнище започна новият разгорещен дипломатически сезон в Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой прекъсна почивката си в Севиля, за да посети испанският премиер Мариано Рахой в Мадрид, докато председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу прие италианския премиер Марио Монти, предаде електронното издание „ЮрАктив", цитиран от „Дневник".

Срещата на Ромпой с Рахой беляза началото на своеобразно турне на председателя из европейските столици в подготовка на срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври, на която ще се обсъдят и бъдещето на Гърция, и засилването на икономическото управление на еврозоната.

На 4 септември Херман ван Ромпой ще бъде в Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел, а още за следващия ден са предвидени и разговори в Париж с френския президент Франсоа Оланд.

Не по-лека е програмата и на председателя на Еврокомисията. Жозе Мануел Барозу се завърна от почивка късно във вторник, като в 23:00 часа българско време прие „на кафе" Марио Монти в Брюксел. От срещата обаче не изтече почти никаква информация.

Самият Марио Монти също има няколко отбелязани срещи в тефтерчето, като италианската преса нарича пътуванията му из европейските столици „пътуване да спаси Италия".

В сряда премиерът трябва да се срещне с Ангела Меркел, а на 4 септември ще приеме в Рим Франсоа Оланд.

Подобни обсъждания вече се проведоха миналата седмица между лидерите на Германия и Франция, които в отделни срещи разговаряха и с гръцкия премиер Андонис Самарас, който се опита да убеди най-големите сили на Европа, че Атина трябва да получи повече време за прилагане на тежките реформи.

Еврокомисарите се срещат в сряда за първи път след сезона на летните отпуски – събитие, което е знак, че евоинституцията се завръща към нормалния си ритъм.

„Колегиумът се среща отново. Всички изглеждат почернели и отпочинали. За колко дълго? Ще бъде тежка есен," написа в профила си в Туитър тази сутрин еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Последните икономически развития в Европа са в основата на дневния ред на ЕК. Очаква се еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен да направи презентация по темата, а колегата му Мишел Барние, който отговаря за вътрешния пазар, да представи нивото на подготовка на предложенията за ревизия на банковите регулации в ЕС.

Комисарите вероятно ще обсъдят на какво ниво са преговорите за следващата многогодишна финансова рамка за периода 2014-2020 г., както и ситуацията в Сирия.

На въпрос на „ЮрАктив" дали колегиумът ще обсъди повишаващите се цени на горивата в цяла Европа говорител на Еврокомисията заяви, че това не е включено в дневния ред, но отделни еврокомисари може да повдигнат въпроса.

#Херман Ван Ромпой #Мариано Рахой #Жозе Мануел Барозу #Марио Монти #Гърция #Ангела Меркел #Франсоа Оланд #Андонис Самарас #Сесилия Малмстрьом #ЕС #ЕК #Сирия #цени на горивата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »