184383 статии       |       377 интервюта       |       1520 снимки       |       38129 абоната       |      
USD 1.80794| EUR 1.95583| GBP 2.33301|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

ГОРЕЩА ТЕМА: Прокуратурата се самосезира във връзка със статията на „Ел Периодико” за Борисов
Размер на шрифта:   

ЕП иска опростени правила за обществените поръчки

25 октомври 2011, вторник / 15:27; Коментари: 0
Send to Kindle
ЕП иска опростени правила за обществените поръчки
ЕП предлага създаването на „електронен паспорт за поръчки“ в рамките на ЕС, който ще намали административната тежест за фирмите. Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Правилата за обществените поръчки на Европейския съюз трябва да бъдат реформирани, за да се улесни достъпът на малките фирми, гласи резолюцията на Европейския парламент (ЕП), приета във вторник.

Освен това на властите трябва да се дава възможност да избират фирма изпълнител не само на база най-ниската предложена оферта, но и според екологичните, социалните и новаторските ползи, които предлага, съобщиха от ЕП.

Европейската комисия ще представи своите законодателни предложения по въпроса през декември.

„В условията на дълбока криза се нуждаем от ясни и прости правила. Само по този начин обществените власти могат да насърчават иновациите и растежа“, се казва в доклада.

Настоящите процедури по осъществяване на обществени поръчки са тромави и скъпи.

ЕП предлага създаването на „електронен паспорт за поръчки“ в рамките на ЕС, който ще намали административната тежест за фирмите.

Ролята на електронния паспорт ще е да доказва, че притежателят му отговаря на всички необходими условия за изпълнението на обществени поръчки в Европейския съюз.

Европейската комисия трябва да направи преоценка на нивото на праговете за договори за доставки и услуги, призоваха членовете на ЕП. Ако е необходимо, тези прагове трябва да бъдат повишени.

Друго предложение на евродепутатите е обществените поръчки да бъдат разделяни на части. Така представителите на малките и средните предприятия (МСП) ще имат по-добър шанс за наддаване.

В момента МСП печелят средно между 31% и 38% от обществените поръчки по стойност, а техният общ дял от икономиката е 52%, което показва, че те трябва да печелят повече, се казва в резолюцията.

Обществените поръчки възлизат на около 17% от БВП на Европейския съюз. В незаконодателната резолюция, изготвена от Heide Rühle (Зелени, Германия), се казва, че използването на парите на данъкоплатците по най-целесъобразния начин е жизнено необходимо за обновяването на икономиката и създаването на работни места, особено по време на криза.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО