ЕП иска опростени правила за обществените поръчки

ЕП иска опростени правила за обществените поръчки
ЕП предлага създаването на „електронен паспорт за поръчки“ в рамките на ЕС, който ще намали административната тежест за фирмите. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Правилата за обществените поръчки на Европейския съюз трябва да бъдат реформирани, за да се улесни достъпът на малките фирми, гласи резолюцията на Европейския парламент (ЕП), приета във вторник.

Освен това на властите трябва да се дава възможност да избират фирма изпълнител не само на база най-ниската предложена оферта, но и според екологичните, социалните и новаторските ползи, които предлага, съобщиха от ЕП.

Европейската комисия ще представи своите законодателни предложения по въпроса през декември.

„В условията на дълбока криза се нуждаем от ясни и прости правила. Само по този начин обществените власти могат да насърчават иновациите и растежа“, се казва в доклада.

Настоящите процедури по осъществяване на обществени поръчки са тромави и скъпи.

ЕП предлага създаването на „електронен паспорт за поръчки“ в рамките на ЕС, който ще намали административната тежест за фирмите.

Ролята на електронния паспорт ще е да доказва, че притежателят му отговаря на всички необходими условия за изпълнението на обществени поръчки в Европейския съюз.

Европейската комисия трябва да направи преоценка на нивото на праговете за договори за доставки и услуги, призоваха членовете на ЕП. Ако е необходимо, тези прагове трябва да бъдат повишени.

Друго предложение на евродепутатите е обществените поръчки да бъдат разделяни на части. Така представителите на малките и средните предприятия (МСП) ще имат по-добър шанс за наддаване.

В момента МСП печелят средно между 31% и 38% от обществените поръчки по стойност, а техният общ дял от икономиката е 52%, което показва, че те трябва да печелят повече, се казва в резолюцията.

Обществените поръчки възлизат на около 17% от БВП на Европейския съюз. В незаконодателната резолюция, изготвена от Heide Rühle (Зелени, Германия), се казва, че използването на парите на данъкоплатците по най-целесъобразния начин е жизнено необходимо за обновяването на икономиката и създаването на работни места, особено по време на криза.

#малки и средни предприятия #ЕП #Европейска комисия #обществени поръчки #ЕС #Европейски съюз #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"