ГЕРБ иска Радев да се извини за "поругаването" на Левски

ГЕРБ иска Радев да се извини за "поругаването" на Левски
A A+ A++ A

Вчера президентът Румен Радев оглави гражданско шествие под надслов "Пътят на безсмъртието", което се проведе в София в памет на Апостола на свободата Васил Левски. В него участваха стотици граждани, политици и депутати от БСП начело с лидера Корнелия Нинова, които извървяха пътя от килията на Левски до неговото лобно място – паметника в центъра на столицата.

Грозни сцени обаче съпътстваха събитието – пред паметника на Апостола се чуваха освирквания и викове „мафия“. От своя страна, държавният глава призова гражданите за спокойствие. „С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението“, написа вчера председателят на парламента Цвета Караянчева.

Темата за шествието днес бе водеща и сред депутатите в парламента. Тома Биков от ГЕРБ поиска Румен Радев да се извини „за поругаването на Васил Левски“. „Нито една партия, нито един политически деец няма право да обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-светъл деец – Васил Левски. България не е учебна площадка за политически аматьори“, посочи той.

Според Биков поругаването на паметта на Апостола е било извършено от организирана агитка от средите на БСП заедно с „полукриминали и маргинализирани наемници“, а провокацията е минала под патронажа на президента. Биков нарече президента „тартор на партийна агитка“ и обясни, че за ГЕРБ той ще остане такъв до края на мандата си. „Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“, заяви още Биков.

"Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление". Това отговори държавният глава Румен Радев на призивите на ГЕРБ да се извини. Той е в Русе за честванията по повод освобождението на града. 

На свой ред депутатът от БСП Драгомир Стойнев подчерта, че шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва. „Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхното мнение. Но за ГЕРБ основният проблем е защо той не хвали правителството“, коментира той.

Стойнев обясни, че основният въпрос, който трябва да си зададем, е защо българските граждани са освирквали политиците. „Тук вината не е в президентството, не е в БСП, търсете я търсете в себе си. Тогава, когато наистина има проблеми с бъдещето на определени сектори – например в енергетиката, хората изразяват своето негодувание, и вие трябва да се вслушате в това“, заяви Стойнев. Той подчерта, че президентството е единствената институция у нас с положителен рейтинг и призова депутатите от ГЕРБ да се замислят защо рейтингът на парламента е нисък.

„Врагът на държавата не е в президентството, врагът е насаден от несправедливия преход, по време на който разбиха всички институции в държавата. Вместо да говорим за работещи институции, говорим за глашатаи. Не трябва да имаме държава, в която един човек ще решава дали ще имаме път, винетки, ток. Ето това трябва да променим“, коментира Стойнев.

Казусът бе коментират и в Столичния общински съвет. Председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева отбеляза, че Левски е личност, която обединява малки и големи. „Присвояването на исторически личности за политически цели е срам за институциите. БСП, която очакваме да бъде съвременна европейска партия, подхваща националистическата вълна и ние си даваме сметка, докъде води национализмът. Демокрацията е крехка, и всички имаме отговорност за бъдещето, помнейки миналото“, каза още Едрева.

В позиция до медиите от СДС бяха категорични, че столетницата и нейния президент са осквернили делото на Левски и са се подиграли с българите, дошли да почетат със сведени глави националната икона. „Походът на безсмъртието“ на червените се превърна в „поход на позора“, заявиха от десницата. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »