Три автомобилни компании ще инвестират в България, обяви Добрев

Три автомобилни компании ще инвестират в България, обяви Добрев
От началото на годината са разработени вече 5 проекта спрямо четири за цялата минала година, похвали се Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три големи автомобилни компании са готови да инвестират в България още през 2012 г., обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

Фирмите ще произвеждат високотехнологични части за автомобили, като въздушни възглавници и системи за климатици, съобщи министърът по БНТ.

Според Делян Добрев с промените в закона за насърчаване на инвестициите, които трябва да бъдат гласувани в Министерски съвет в сряда, страната ни има възможност да привлече значително повече чужд капитал.

От началото на годината са разработени вече 5 проекта спрямо четири за цялата минала година, похвали се Делян Добрев.

Работи се още по 9 проекта, като 4 от тях със сигурност ще заработят до края на годината, допълни той. Всяка от фирмите е инвеститор от клас А с инвестиции над 10 млн. евро.

Досега са разработени 2 площадки за новите инвестиции - Плевен и Пловдив, обясни министърът.

Според него е малко вероятно инвестициите да отидат в районите с висока безработица, тъй като бъдещите производства изисквали висококвалифицирана работна ръка.

Държавата ще предложи на подобен тип инвеститори да бъдат опростени 18% от социалните осигуровки за срок от 2 г. при гарантирана 5-годишна заетост на работниците и заплата над средната.

Според Делян Добрев сметките на специалистите от министерството показвали, че бюджетът щял да бъде на плюс и след тези отстъпки.

#Делян Добрев #инвестиции #автомобилостроене #въздушни възглавници #климатици #социални осигуровки #Плевен #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »