Нито една бутилка бг вино не е стигнала до Китай през годината заради коронавируса

Нито една бутилка бг вино не е стигнала до Китай през годината заради коронавируса
A A+ A++ A

Нито един литър българско вино не е стигнал през тази година до иначе големия пазар в Китай. Причината коронавирусът. Това съобщи инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозята и вината, по време на брифинга преди откриването на VI-тия мегафорум за агробизнес, вино, храни, напитки и оборудване в Международния панаир в Пловдив.

„12 контейнера с български вина са блокиране на двете големи китайски пристанища в Хонконг и Гуанджоу. Все още не е ясно дали виното ще бъде допуснато до китайския пазар,“ поясни Коев.

По думите му, за българските винопроизводители китайкският пазар е изключително важен. Само миналата година от страната са изнесени 5,5 милиона литра наше вино за Китайската народна република.

Общо износът на вино за 2019-та година е 64 000 000 литра към световните пазари. 85 на 100 от тях заемат бутилираните вина, останалите 18% са наливните количества. През 2018-а износът е бил в същите количества.

От Националната лозаро-винарската камара отчетоха още един проблем с пазарите в Азия, който обаче не е толкова нов. Председателят на камарата Пламен Ангелов обясни, че България изнася наливно вино към съседна Сърбия, от където то се предлага на необятния руски пазар, след като сръбските дистрибутори го бутилират. В същото време износът на вино от българската страна към Русия е изключително слаба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"