Ананиев: Стриктно спазваме мерките на ЕС за коронавируса

Ананиев: Стриктно спазваме мерките на ЕС за коронавируса
A A+ A++ A

Народното събрание изслуша министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на вътрешните работи Младен Маринов за резултата от направеното изследване за коронавирус в случая с украински гражданин в Стара Загора и мерките, които България готви за такава епидемия, предаде БГНЕС.

Вносител на изслушването е Кръстина Таскова от ВОЛЯ. Пред двамата министри тя заяви, че си дава ясна сметка термокамерите на летищата не са достатъчни превантивни мерки, необходими са по-сериозни мерки от страна на здравните власти.

Депутатът съобщи още, че във Велико Търново още двама български граждани са поставени под наблюдение. Здравният министър информира депутатите, че украинският гражданин от Стара Загора е 47-годишен, здравно неосигурен, без общопрактикуващ лекар. Пристигнал от Москва.

Ананиев съобщи, че са дадени специални препоръки на инспекторите по здравен контрол в цялата страна и болниците. В София, Пловдив, Варна и Бургас са преразпределени 2600 дезинфекционни апарати.

 

Миналата седмица Ананиев участва в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел, където заяви, че България е въвела ефективни мерки срещу коронавируса, съобразени с препоръките на Световната здравна организация. „Мерките бяха оценени високо от колегите в Европейския съюз“, съобщи още министърът и допълни, че страната ни следва стриктно мерките, които са взети от здравните институции на Брюксел.

Всяко лице със съмнение за коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »