185595 статии       |       379 интервюта       |       1521 снимки       |       38129 абоната       |      
USD 1.78175| EUR 1.95583| GBP 2.17937|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

ГОРЕЩА ТЕМА: Добри новини!: Един от заразените с COVID-19 у нас е излекуван, Домусчиев дарява бързи тестове на държавата
Размер на шрифта:   

Спаси София: Готви се скандален ремонт на Борисовата градина

18 февруари 2020, вторник / 17:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Спаси София: Готви се скандален ремонт на Борисовата градина

За готвен скандален ремонт в Борисовата градина предупредиха днес активистите от Спаси София и независимият общински съветник Борис Бонев. Докладът на зам.- кмета по екология Йоана Христова, който тази седмица се гледа в комисиите на Столичния общински съвет, предвижда ремонт за 12 млн. лв. на Борисовата градина в частта около Езерото с лилиите и алеите водещи към братската могила. По време на заседанието на комисията по екология, точката относно ремонта предизвика бурна дискусия. По думите на независимият съветник Борис Бонев, така предложеният проект създава изключително сериозни проблеми, които могат да доведат до ремонт по подобие на този в Западен парк. Припомняме ви, че ремонтът там се бави вече няколко години и целият парк е неизползваем за гражданите и е потънал в кал и изкопи.

Според Бонев, в Доклада се иска разрешение администрацията тепърва да кандидатства за финансиране на ремонта на Борисовата градина, а същевременно зам. кметът Йоана Христова призна, че това вече е сторено още през месец декември, въпреки липсата на одобрение от съвета. Друг съществен проблем, който беше повдигнат от Борис Бонев е липсата на обвързаност на този ремонт с течащата процедура за приемане на подробен устройствен план на Борисовата градина. По думите му е абсолютно недопустимо да се извършва ремонт за милиони сега, при положение, че ПУП-ът може да предложи съвсем друг вид на парка.

По време на заседанието стана ясно и че въпреки показаните много конкретни левови стойности за ремонта, подробни количествени сметки не са предоставени на общинските съветници. По думите на Борис Бонев е повече от очевидно, че става въпрос за схема за усвояване на свободни европари, а не искрено желание един от най-знаковите паркове на София да получи качествен и обмислен ремонт. Съветникът припомни, че по програмата, по която ще бъде финансиран ремонта на Борисовата градина, е било възможно да се финансират ремонти на междублокови пространства, строителство на общински паркинги, ремонти на тротоари, изграждане на велоалеи или ремонти на други зелени площи. Бонев попита на база какъв анализ е избран ремонт на Борисовата градина, която е в сравнително добро състояние, а не например градинка Рила, Княжеската градина или парк Овча купел, които тънат в разруха. Администрацията не съумя да даде логично обяснение за избора си.

В края на заседанието независимият съветник предложи точката да бъде отложена, заради всички свързани с нея проблеми, което беше прието от останалите съветници. “Беше задължително точката да се отложи, за да се даде възможност за публикуване на всички налични материали и документи, както и да се види по какъв начин този ремонт да бъде съобразен с бъдещия ПУП на парка.”, завърши Бонев. На своята страница пък гражданската организация Спаси София обобщи казуса, като припомни, че това е същият екип, който доведе ремонта на Западен парк до кошмар без край и че Борисовата градина като ключов парк и част от паметта на София, не трябва да бъде опитно поле. Организацията коментира, че когато единственият мотив е усвояване на пари, а проектът минава без никакво обществено обсъждане - резултатът е предвидим.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО