ПП МИР стартира подписка с искане за референдум против завода за изгаряне на отпадъци в София

ПП МИР стартира подписка с искане за референдум против завода за изгаряне на отпадъци в София
A A+ A++ A

Политическа партия МИР стартира подписка за провеждане на местен референдум против завода за изгаряне на отпадъци в София. Допитването ще включва и въпроси дали столичани са съгласни да бъде отменено решението на Столичния общински съвет за изграждането и пускането в експлоатация на завода за изгаряне отпадъци в центъра на София. Предстои да бъдат внесени съответни документи за референдума в деловодството на Столична община, както и да се уточнят местата, където гражданите, които желаят, ще могат да се подписват. „Моя лична кауза е спирането на изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в София, тъй като той допълнително ще замърсява и без това силно замърсения въздух на столицата” сподели председателят на ПП МИР Симеон Славчев, който като общински съветник в предишния мандат лично започна кампанията по спирането на завода за изгаряне на отпадъци. Събирането на подписи ще започне на 1-ви март, като е нужна подкрепата на приблизително 100 000 от жителите на София, за да може да се проведе местен референдум по темата.

„Чистотата на въздуха и мерките, които трябва да се предприемат са любима тема на много политици в предизборните кампании, но фактите показват, че управляващите нито разбират проблема, нито имат волята и желанието да го решат. ГЕРБ управляват вече повече от 10 години София и доказаха, че не само не решават проблема с мръсния въздух, но и го задълбочават и безспорен факт е решението им в центъра на столицата да се изгради завод за изгаряне на отпадъци” категоричен е Симеон Славчев. Той припомня, че по отношение на проекта за завод за изгаряне на отпадъци в София той е бил винаги принципен и непримирим, но неговия и на колегите му от "Политическа група 5" опит Столичния общински съвет да инициира референдум е бил бламиран от управляващите от ГЕРБ. "Затова единствения начин да се спре завода за изгаряне на отпадъци в София е да съберем малко над 100 хиляди подписа и да се проведе местен референдум по темата.

Убеден съм, че столичани ще се включат активно в подписката, защото това пряко засяга тяхното и на децата им здраве", категоричен е председателя на ПП МИР Симеон Славчев. ПП МИР са категорични, че въпроси, които касаят здравето и националната сигурност на българите трябва да бъдат решавани чрез пряко допитване до гражданите, като единствен метод за пряка демокрация и провеждането на този референдум следва да бъде обща цел на всички, които имат грижата за здравето на хората. „София е на 3 място по замърсяване в Европа и ако регламентираното изгаряне на отпадък бъде добавено към нерегламентираното, то столицата скоро ще се превърне в тиктакаща здравна бомба” предупреждава Славчев.

Ако ПП МИР получи подкрепата на 1/10 от столичани, които искат допитване за завода за изгаряне на отпадъци, от партията ще настояват местния референдум да се проведе заедно с изборите за Народно събрание през март месец на 2021 година. След като най-младата партия МИР постигна своя първи голям политически успех като със своя постоянен протест под прозорците на Министерски съвет принуди правителството да спази закона и да започне незабавна подготовка за въвеждане на машинното гласуване и това вече е факт, се очаква чрез подписката им да постигнат друг успех -провеждане на първи местен референдум в София. "С натиска за машинното гласуване, който оказахме върху управляващите, доказахме, че когато българите сме единни и непримирими постигаме своите цели и каузи. Нека столичани да се обединим и заедно да спрем завода за изгаряне на отпадъци" добави Славчев и призова столичани да се обединят в една справедлива кауза – „правото да дишаме чист въздух”.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »