Франция обърна палачинката, ще подкрепи преговори със Скопие и Тирана

Франция обърна палачинката, ще подкрепи преговори със Скопие и Тирана
Кремъл
A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е съгласен Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС, ако общността им даде положителна оценка следващия месец, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Коментарът му на Мюнхенската конференция по сигурността изглежда слага край на ветото на Париж върху пътя на двете балкански страни към еврочленство и успокоява останалите евролидери, че Франция все още подкрепя разширяването на ЕС.

„Чакаме доклада на ЕК през март. В зависимост от него, ако резултатите са положителни и има доверие, тогава ще бъдем в позиция да започнем преговори“, каза Макрон на конференцията.

Френският президент отказа да одобри началото на предприсъединителните преговори през октомври, заявявайки, че процесът по приемане на нови членки се нуждае от промяна.

Френски министър нарече този процес „безкрайна сапунена опера“.

Притеснени от китайското и руското влияние върху шестте държави, които се стремят към еврочленство – Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония – Германия и Еврокомисията обявиха, че решението на Макрон да ги възпрепятства е погрешно.

Този месец ЕК предложи реформи в процеса по присъединяване в съответствие с френското предложение от ноември, давайки на правителствата от ЕС по-голяма дума и улеснявайки спирането на преговорите и замразяването на фондове, припомня Ройтерс. 





Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »