Георги Първанов се връща активно в политиката през есента

Георги Първанов се връща активно в политиката през есента
След като в края на май Георги Първанов се оттегли от надпреварата за лидерския пост в БСП, той обяви, че ще се включи активно в политиката през есенния сезон. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) ще се включи активно в политиката през есенния сезон.

Той увери, че може да прави политика и да отстоява идеи, независимо от това на какъв пост се намира.

„Аз имам претенцията да налагам лидерска позиция по определени теми, по проблеми, които вълнуват мен, партията и обществото и ще го правя за в бъдеще," каза Георги Първанов пред бТВ в първото си интервю след конгреса на социалистическата партия в края на май, когато се оттегли от надпреварата за лидерския пост.

Президентът обясни, че през последните месеци имал нужда от почивка, за да се посвети на семейството и на приятелите си.

Според Георги Първанов БСП има нужда да бъде консолидирана, а не да продължава разделението от преди конгреса.

Той сподели мнение, че ръководството има нагласа да налага силови решения, което среща недоволството на структурите в страната.

„Ако искаме да привлечем повече от тези 18%, които отчитат социологическите агенции, трябва да налагаме дневния ред на парламента. Ние не трябва да говорим като ГЕРБ, грешат онези, които искат да говорят като Бойко Борисов," подчерта Георги Първанов.

Предишният президент застана на страната на контролната комисия на БСП в скандала с изказването на Антон Кутев, който сравни социалистическата партия със СПИН.

Във вторник контролът на червените поиска от Антон Кутев да се извини, ден след като лидерът Сергей Станишев застана на страната на депутата.

„Аз не виждам виц, не съм само аз, който съм загубил чувството си за хумор, мисля, че само Антон Кутев и председателят, и може би Бойко Борисов, са се смели на тази реплика," коментира Георги Първанов и нарече изказването на Кутев като вредно и най-обидно в цялата история на столетницата.

„Да се кандидатирам за депутат е нелепо," каза президентът и посочи, че ще работи за целта на БСП - да спечели парламентарните избори, но без да оглавява „никакви крила" в социалистическата партия.

Първанов още веднъж припомни, че е лансирал първи идеята за референдум за изграждането на атомната централа в Белене.

Той отбеляза, че провеждането на референдум е законово регламентирано и упрекна премиера Бойко Борисов, че го обвързва с предстоящите избори.

Георги Първанов още веднъж критикува решението на кабинета да прекрати проекта, защото, по думите му, българският потребител иска България да има ядрена енергетика.

Той определи строителство на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" като „един финт", защото е Козлодуй руският ядрен реактор нямало да стане „по-малко руски" или по-модерен, а енергийната зависимост от Русия оставала.

„Напротив, ще изгубим време, при положение, че нашите съседи напредват, що се отнася за балканския енергиен пазар," категоричен е Георги Първанов.

Според него инвеститори в проекта има, но правителството на Бойко Борисов „не си е мръднало пръста", за да ги намери.

„Кой е водил преговори за цената на АЕЦ Белене с Москва, аз нямам впечатление, че такива преговори са водени," каза Георги Първанов.

Това, за което предишният кабинет търпи критика, според него, е че проектът не е придвижен още напред, или че договорът не е бил оформен така че изграждането на централата да бъде необратимо.

#Георги Първанов #президент #БСП #Антон Кутев #АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"