Гешев подхвана и Христо Ковачки заради горене на опасни отпадъци

Гешев подхвана и Христо Ковачки заради горене на опасни отпадъци
A A+ A++ A

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Все обекти контролирани от бизнесмена Христо Ковачки.

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

Миналия месец десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас, припомня БГНЕС. Според изявленията на прокуратурата боклукът е бил предназначен за фирма в Плевен, а според Горан Ангелов, който беше директор на най-голямото депо в Скопие, че той е трябвало да отиде в ТЕЦ „Бобов дол”. В Плевен бяха открити 9 хиляди тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години – официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене.

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки от контейнерите, за да бъдат върнати обратно в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Тя бяха предназначени за изгаряне в „Брикел”. Контейнерите ще бъдат върнати на изпращача – италианската фирма “Дентиче пантелоне” в град Салерно.

В интервю за бТВ преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“.

Ковачки заяви още, че не се занимава с горене на боклуци, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от тази дейност се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »