Министерство на здравеопазването: Не е вярно, че всяка седма линейка е трошка

Министерство на здравеопазването: Не е вярно, че всяка седма линейка е трошка
A A+ A++ A

Във връзка с материал със заглавие "Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти“, публикуван днес, 12 февруари, във в. "Монитор“ от Министерството на здравеопазването изпратиха опровержение:

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Още самото заглавие на публикацията е невярно и в този смисъл подвеждащо. Като причина за негодността на линейките са посочени "прекомерно навъртени километри и остаряла техника“. В допълнение се прави уточнението, че "144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на "Монитор". Министерството на здравеопазването категорично заявява, че тази информация не отговаря на истината. Пробегът на санитарните автомобили няма отношение към качеството на оказваната медицинска помощ и пригодността на линейките за транспортиране на пациенти в спешни състояния.

Невярно е и твърдението за остарялата апаратура – всеки санитарен автомобил е снабден с медицинската апаратура и техника в съответствие с медицински стандарт "Спешна помощ“. По отношение на цифрите 144 ("за старите коли, с които се карат….“) и 7 ("всяка 7-ма линейка негодна“) МЗ учтиво моли "Монитор“ да предостави данните, на които почива "проучването“.

В материала се казва още, че "780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии“. МЗ уточнява: в справката, предоставена на "Монитор“, ясно е посочено, че 780 са линейките на разположение на 27-те центъра за спешна медицинска помощ и 176-те филиала към тях. Съвсем различно нещо са спешните отделения на лечебните заведения. Болниците разполагат със собствени санитарни автомобили, които нямат общо със системата на спешната помощ в страната. Същите се използват за специфичните медицински потребности на лечебните заведения. От казаното дотук, както и от текста на материала относно реализацията на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ (финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, с бюджет от близо 164 млн. лв.) става ясно, че авторът на текста не прави разлика между центрове за спешна помощ, филиали за спешна помощ и спешни отделения към лечебни заведения.

По отношение проекта за модернизация на спешната помощ "Монитор“ посочва: "Почти всеки втори спешен център в България ще бъде в съвършено нова сграда и ново, модерно медицинско оборудване. Това се отнася за 84 от общо 237 центъра в страната, съобщиха още от здравното министерство. Зданията на други 27, както и на 176 филиала ще бъдат основно реновирани и също обзаведени с техника от последно поколение“. Информацията отново е невярна – от отговора на министерството до медията се разбира, че в 237 обекта, сред които 27 центъра (т.е. всички центрове за спешна помощ на територията на страната), 176 филиала (т.е. всички филиали на територията на страната) и в 34 спешни отделения, което означава, че общо 237 обекта ще бъдат обект на интервенция по проекта, в това число и строителство.

Не отговаря на истината и надзаглавието на материала в книжното тяло на медията "84 спешни центъра в нови сгради“. Спешните центрове в страната са 27 – един спешен център за София-област и София-град и по един спешен център във всяка от другите административни области.

Друг цитат от публикацията на "Монитор“: "…432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година….“. От справката, която МЗ е предоставила на медията, ясно се вижда, че 432 са линейките, закупени в годините 2007 г., 2008 г. и 2009 г. Същата сметка може да направи всеки читател, който прочете и следващото изречение от публикацията: "Доставените линейки през 2007-а са 141, през 2008 г. -111, през 2009 г. -180, през 2015 г....“.

В заключение, Министерството на здравеопазването изпрати настоящия текст – опровержение до главния редактор на "Монитор“ с настояване за коректно отразяване на темата в следващия брой на вестника (на същите страници), както и на сайта на медията. Публикуваме опровержението и на електронната страница на министерството, тъй като невярната информация се тиражира и от други медии, а по този начин обществеността бива подведена".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »