184310 статии       |       377 интервюта       |       1520 снимки       |       38130 абоната       |      
USD 1.81079| EUR 1.95583| GBP 2.34203|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

Размер на шрифта:   

Експерти дискутират бъдещето на машинното гласуване в България

12 февруари 2020, сряда / 09:15; Коментари: 0
Send to Kindle
Експерти дискутират бъдещето на машинното гласуване в България

Управляващите за пореден път се опитват да отложат машинното гласуване в България, въпреки че то е прието в Изборния кодекс в Глава 12, Раздел III, и въпреки че българските граждани, ясно го подкрепиха на проведения по темата национален референдум. Именно затова ПП МИР и ПП АБВ организират този четвъртък (13-ти февруари) от 10.00 часа в БТА експертна дискусия на тема „Бъдещето на машинното гласуване”.

„С голямо безпокойство наблюдаваме, че българските институции, в лицето на Министерски съвет и ЦИК, не спазват законите в България и не предприемат никакви действия следващите парламентерни избори в страната да се проведат изцяло чрез машинно гласуване, така както Народното събрание го е приело в Изборния кодекс. Нещо повече, управляващите отново искат да направят законодателни промяни в 12 без 5 и да се скрият зад параграфи и алинеи на Изборния кодекс”, отбелязват от Политическа партия МИР. Поради тази причина ПП МИР стратира на 1-ви февруари безсрочен протест пред сграда на Министерски съвет с искането управляващите да спазят закона и незабавно да въведат машинното гласуване.

Успоредно с това ПП МИР стартира и Национална кампания "България се учи да гласува машинно", като поставиха на пл.”Независимост” пред Министерски съвет две машини за гласуване, на които всеки желаещ може да гласува тестово. Протестът на ПП МИР беше подкрепен от много граждани, партии, граждански и неправителствени организации. До момента нито една институция не е реагирала на протестните действия, а протестът продължава да набира все по-голяма подкрепа. „Мълчанието на институциите е показателно за желанието и волята им в България да се проведат честни избори чрез машинно гласуване. Вероятно те очакват всичко да се размине и обществото и медиите да загубят интерес към въпроса, но ние от ПП МИР сме тук и няма да отстъпим, докато Законът не се спази.” Така председателят на ПП МИР Симеон Славчев коментира ситуацията с неспазването на Закона за машинното гласуване у нас. „Призовавам всички граждани, организации и партии да се присъединят към националната кауза за машинното гласуване и да участват в дискусията в четвъртък. Трябва всички заедно да окажем още по-сериозен натиск върху управляващите, за да приложат машинното гласуване и да спазят Закона”, каза още Симеон Славчев.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО