205954 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68577| EUR 1.95583| GBP 2.31821|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Йотова: Превръщаме в музей къщата в Задунаевка, в която е живял Ботев

11 февруари 2020, вторник / 12:15; Коментари: 0
Send to Kindle
Йотова: Превръщаме в музей къщата в Задунаевка, в която е живял Ботев

На поредното си заседание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента обсъди тревожните сигнали, изпратени до българските институции от български дружества в Украйна, за опасностите пред компактността на населението с български произход и запазването на изучаването на български език. В съвета участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

В Украйна е в ход административно-териториална реформа, която ще създаде четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. Съществува реална опасност от разформироване на Болградския регион, чието население е предимно от български произход. Това заплашва компактността на българската общност и може да лиши хиляди деца с български произход от изучаване на майчиния им език. Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на български регион.

По време на дискусиите общо беше мнението, че преди да бъде завършена реформата през 2021 г., е особена важна ролята на българската държава при отстояване интересите на българската общност. Категорична и последователна трябва да бъде позицията, че не бива да се допуска раздробяване на Болградския регион. Българската общност очаква по-голяма активност от страна на българската държава и моли този въпрос да бъде поставян при преговори на различни нива.
Йотова
пресцентър, Президентство
Предвид предстоящото национално преброяване, тревожни са сигналите и от българското малцинство в Албания, което през 2017 г. след много усилия получи своя официален статут. „След този успех ентусиазмът като че ли заглъхна, необходими са повече инициативи, с които да покажем на българската общност там, че не е забравена“, подчерта Илияна Йотова. Изтъкната бе необходимостта от по-голяма активност и на българските дружества, предвид натиска представители на българското малцинство да се записват при преброяването с други националности. Основен е въпросът за по-широкото изучаване на български език.

Вицепрезидентът Йотова представи пред членовете на съвета инициативите за превръщане в музей на къщата в украинското село Задунаевка, в която за кратко е живял Христо Ботев. „С общи усилия вярвам, че ще изпълним със съдържание тази къща“, посочи Илияна Йотова.

На заседанието бяха обсъдени и приетите промени, които улесняват обучението в български висши училища на чуждестранните студенти от български произход. „България се превърна в по-привлекателно място за учене. Това показват и реакциите сред историческите ни диаспори, с които сме в непрестанен контакт“, подчерта вицепрезидентът и отново отбеляза необходимостта от създаване на регистър на завършилите студенти в България.

Представена беше и текуща информация за хода на изследването сред българите в чужбина, което се извършва от водещи български учени и политолози.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: