Вигенин: Прокуратурата непремерено тръгна в битка с президента

Вигенин: Прокуратурата непремерено тръгна в битка с президента
A A+ A++ A

"Прокуратурата непремерено тръгна в битка с президента", каза пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин и уточни, че това е станало с искането на главния прокурор Иван Гешев към КС във връзка с имунитета на държавния гласа, а след това и с огласените СРС-та, в които има подозрения, че единият от участниците в разговорите е Румен Радев:

"Това беше нещо, което не се вписва в заявките на главния прокурор, че политиката не го интересува, че не е обвързан политически, че си върши работата. Мисля, че трябва много да се съсредоточи и много да внимава по какъв начин подхожда към такъв тип действия, защото става дума за държавния глава. С публикуването на тези записи беше направено едно внушение, че президентът се опитва да прикрива проверки, което от внимателното изслушване става ясно, че не е така. Или това е непремерено действие на главния прокурор по отношение на президента, без да се отчитат последствията, или е целенасочен опит да се атакува Радев заради усилията му да потърси съгласие по отношение на известни промени в законодателството, а защо не и в Конституцията, свързани с нуждата от една по-голяма отчетност на действията на главния прокурор".

В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Вигенин коментира, че има съгласие и в българския парламент, и в европейските ни партньори по тази тема за необходимостта от намиране на мерки за контрол на обвинител номер едно в страната.

ГЕРБ търсят помирение

Според Кристиан Вигенин декларацията на ГЕРБ за помирение между институциите, в която заявиха, че няма да предприемат и няма да подкрепят процедура по отстраняване на президента Румен Радев независимо как Конституционният съд се произнесе по питането на главния прокурор за имунитета на държавния глава, е признак на страх от това, че ситуацията, развиваща се в страната отива твърде далеч и една пряка конфронтация с президента, който е най-харесваната личност в България, може да срине възможността на ГЕРБ да оцелеят до края на мандата, което е основната им цел в момента - да стигнат до редовни парламентарни избори догодина.

"Това не е искрен опит за затваряне на конфронтацията с президента, а проява на страх и нежелание за задълбочаването ѝ, защото те губят от това", каза той.

Хората са притеснени от курса лев-евро

"Хората са притеснени, не защото някой създава целенасочено напрежение, а защото начинът, по който се подхожда към сериозни въпроси, създава у хората впечатлението, че нарочно се прави тихомълком бързо, че има нещо нередно", коментира депутатът от БСП.

Той заяви, че левицата не е партия, която ще викне "На оръжие", но ако видят, че кризите се задълбочават и се задълбочава негативната посока на страната, БСП ще подкрепи протестите:

"Дали това ще доведе до предсрочни избори - не сме си поставили такава цел сега. От друга страна - колкото по-скоро се стигне до избори, толкова по-добре за страната".

Снемането на доверието от правителството 

"Снемането на доверието не значи оставка на правителството и край на това управление. ... Заемането на ясна и категорична позиция е част от формирането на образа на президента като лидер на страната и на нацията. Той не може да олицетворява единството на нацията, когато част от управляващата клика работи срещу собствената си нация - по начина, по който реализира управлението", заяви Вигенин в коментар на обръщението на Румен Радев, в което заяви, че снема доверието си от кабинета "Борисов 3".

Депутатът заяви, че не знае дали поведението на държавния глава е било координирано с БСП - партията, която издигна кандидатурата му за президент, но го определи като "логично", защото Радев винаги е критикувал управляващите. "Ние имаме нашето поле за действие - парламента, партийното строителство, неговата писта е ясна. Не се съревноваваме за политическата инициатива", категоричен беше той.

Съобщението на Майк Помпейо за съдия Андон Миталов

"Убеден съм, че американската страна не би направила такава стъпка, ако няма достатъчно солидни доказателства за необходимостта на този съдия да бъде забранено да влиза на територията на САЩ", заяви Вигенин и уточни, че въпрос на българските институции да свършат работата докрай:

"Бих искал да видя какви са тези доказателства, с които американската страна разполага, а ние не. Имало ли е доказателства, с които ние разполагаме, но не им е даден ход. ... Това е достатъчно сериозно, за да им се даде публичност. Значи някъде нещо тук при нас не е наред".

Според него смесването на борбата с корупцията и геополитическото противопоставяне между САЩ и Русия на българска територия е довело до разнопосочните реакции, последвали съобщаването на санкционирания съдия Миталов:

"Бих искал да видя какви ще са следващите имена, които ще бъдат обявени, защото усещаме, че това не е най-тежкият случай на корупция в България. И второ - да видим по какъв начин ще отговорят българските власти".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"