Нинова: Да се обединим срещу диктатурата!

Нинова: Да се обединим срещу диктатурата!
A A+ A++ A

Да се обединим срещу диктатурата! ГЕРБ няма да се спрат пред нищо, за да си запазят властта. Това заяви в студиото на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

В Брюксел знаят много неща за нашите кризи. Имаме и общи, и различни теми, има неща, за които ние в България не знаем и би трябвало да сме по-активни и информирани. Българската делегация имаше два интензивни дни на срещи в Брюксел, в които се срещнахме с представители на всички власти. Бяхме приети на най-високите равнища“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

 

Тя уточни, че е провела срещи с председателя на Европейския парламент Сасоли и зам.-председателя Клара Добрев, както и с вицепрезидента на ЕК Маргаритис Схинас, с г-жа Лаура Кьовеши, с местната власт – Комитета на регионите в Европа, със социалните партньори – големите работодатели и инвеститори, с работническите профсъюзи, с лявото политическо семейство, с председателя на ПГ на социалистите в Европа Ираче Гарсия.

 

Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме бяха – многогодишната финансова рамка и бюджета в следващите години за Европа, Зелената сделка и ефекта от нея. Въпроси, свързани с възможност за инвестиции, за защита на социалните права, възможността всички социалистически и социалдемократически партии да имаме общи позиции. Имахме и интересен разговор с г-жа Кьовеши - що се отнася до функционирането на европейската  прокуратура“, разказа още Нинова за посещението си в Брюксел.

 

"Поставям въпроса за избора на българските прокурори в Европа от много време. Все още няма такава процедура, в България няма законодателство, защото изборът е за първи път. От г-жа Кьовеши разбрах, че тя ще дойде през март, за да се обсъди този въпрос – обеща да се срещне и с опозицията, за да чуе мнението ни“, коментира още председателят на левицата. 

 

Тя обяви, че изводите от посещението в Брюксел са два: „За България се потвърди усещането ми, че българското правителство не защитава добре българския интерес в Европа. Два примера, на които ми обърнаха внимание европейските лидери. Започва работата на Комитета на регионите – България няма излъчени представители в него, а той е важен за регионалното развитие на държавите. Втори пример, по Зелената сделка. Разбрахме на място, че до края на миналата година е трябвало българското правителство да представи национален план. Правителството е представило такъв план, който не е бил одобрен, върнат е, така че сега няма национален план, който да определи как България да използва възможностите по този проект. Ангажиментът, който поех е тази тема- да я поставя в парламента в България“.

 

Вторият  извод, по мнението на Нинова, е че всички лъжливи манипулации и внушения, че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни. „Никой на най-високото равнище в ЕС нямаше да разговаря с мен, ако бяхме антиевропейска партия. Европейската легитимация на БСП е затвърдена“, категорична е Корнелия Нинова.

 

„Унизително е навън да се посочва случай на корупция, а българските власти да не са реагирали. Правителството толкова се разбърза да реагира постфактум , че поискаха предсрочното отстраняването на съдия Миталов, което е малко прекалено. Погазват се основни принципи – че всеки е невинен до доказване на противното. Хубаво намерение е да ни помагат в борбата с корупцията, нека да се изпълни и със съдържание. Едва ли е само това корупцията в България. Това трябва да е най-вече усилие на българските институции, но и на нашите партньори. Нужни са комплексни усилия“, смята Нинова по темата „корупция“.

 

На въпрос за дейността на главния прокурор в България, тя обърна внимание, че  Гешев е активен, но може да се съди за активността едва след резултатите, които по думите й са осъдителни присъди за виновните

 

На въпрос за действията на ГЕРБ срещу президента, Корнелия Нинова коментира: „Това, което правят ГЕРБ с президента, е част от тревожен процес – атака срещу всеки, който критикува правителството и има различно мнение. Първо започнаха с опозицията, като ни казваха: „Вие нямате право да говорите“ – а ние сме избрани от 1 милион българи.  После бяха изключвани микрофоните на журналисти, бяха обгазявани протестиращи. Върхът е, че през последните дни заявиха от трибуната на Народното събрание: „Служебен кабинет е нелегитимно управление на страната“. Това е посегателство срещу Конституцията и законите на България. ГЕРБ искат за суспендират Конституцияга. Тези хора нямат спирачка пред нищо, за да си запазят едноличната власт. Отговорът е един: заедно срещу диктатурата."

 

За действията на президента, Нинова подчерта, че той има последователното поведение от предизборната му кампания насам и това, по думите й, е мерилото за едни политик. „Години наред откакто е избран, той прави това, което е обещал – градация беше това, че свали доверието от правитеството“, смята още лидерът на БСП.

 

Според нея ГЕРБ работят срещу втори мандат на президента Радев. 

На въпрос дали снетото от него доверие към правителството е заявка на Радев за своя партия, Нинова отвърна, че това е последователно поведение на президента още от времето на предизборната кампания. "Той прави това, което е обещал, да критикува управлаващите, в страната има голяма напрежение, има протести в различни градове, по различни теми и президентът реагира на тези процеси", посочи Нинова.

 

"Струва ми се като поредната стъпка от неговото последователно поведение преди да бъде избран. Аз съм била до него през целия месец на предизборната кампания и знам всяка дума, която той е казал и обещал. Снемането на доверието от правителството е тежка, силна стъпка, но това е градация", каза Нинова. 

 Според нея, ако Радев направи партия, това ще е алтернатина на ГЕРБ, а не на БСП, но подчерта, че не бива да се спекулира с темата, че Радев ще прави партия: "Не ми се струва, че президентът Румен Радев загрява за своя партия". 

 

 "Ние искаме оставката на правителството, подкрепяме президента Радев, имаме си собствена партийна програма и я следваме. Наша група участва във всички протести пред НС и в страната, и ще засилим това присъствие. Не съм съгласна с оценките и внушенията, че БСП губи всички избори през последните години - спечелихме президентските избори, увеличихме броя на евродепутатите си, категорична е Нинова. Убедено твърдя, че това е пътят и не трябва да променяме курса, допълни тя. 

 

Председателят на БСП коментира и действията на новия главен прокурор Иван Гешев от встъпването му в длъжност. 


"Г-н Гешев е много активен, това заслужава да се отбележи. Ще съдим тази активност по резултатите, които трябва да са осъдителни присъди. Когато видим този резултат, тогава вече може да кажем, че България е различна. 


П
о повод забраната към съдия Андон Миталов да посещава САЩ заради корупция, Нинова коментира, че няма достатъчни основания за това. По думите й, някой е корумпиран, ако е получил облага, за да вземе някакво решение. 
"Фактът със съдия Миталов е недостатъчен - така че 
твърдението, че той е корумпиран, защото е пуснал Николай Малинов да получи награда от президента Путин, е юридическо невярно и не звучи убедително", обясни лидерът на БСП. 
"Унизително е отвън да се посочват случаи на корупция, а българските институции да не са реагирали. От друга страна обаче, от министерството на правосъдието толкова се разбързаха, че поискаха и предсрочното отстраняване на съдия Миталов, което е малко прекалено. Нека първо се докаже вината му"
 , категорична е Нинова 

 

По отношение работата на главния прокурор Нинова заяви, че те ще я оценят, след като актовете на прокуратурата завършат с осъдителни присъди. "Тогава ще кажем, че България е различна, сега имаме само една суперактивност на главния прокурор, но пътят до съда е много дълъг. Има събиране на доказателства за обвиненията, има процес, който също ще е дълъг, сега сме едва на 1/3  от пътя",  посочи Нинова.

 

Коментирайки вътрешните избори в БСП Нинова призна, че очаква много компромати и удари, посочи че към момента има издигнати около 20 номинации, от които най-изненадваща за нея е тази на Кирил Добрев, който е нейн зам.-председател в ръководството на партията. Тя призова партийните членове да се съсредоточат върху изработването на политики на БСП, на управленска визия за България на базата на стратегическия документ "Визия за България".

 

На въпроса на Георги Любенов какво я държи изправена в явните и тайни битки срещу нея и БСП Нинова отговори: "Вярвам, че това, което правим, е доброто за България и че рано или късно ще успеем. Да имаме сили, вяра и енергия. Да вървим в тази посока. Това ми дава сили да продължа!".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »