Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов

Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов
A A+ A++ A

Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България, пишат от Държавния департамент на САЩ до "Сега".

От медията са попитали: какви точно са корупционните действия на Миталов и кога са извършени; от кого е дошъл сигналът срещу него, както и дали ще има и други обявени от Помпео имена по случая "Миталов". В отговорите на Държавния департамент няма конкретни отговори на тези въпроси.

Казва се, че законът, по който е санкциониран Миталов, "не дава конкретна дефиниция на "сериозна корупция", по принцип разглежда характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ".

В отговора се допълва, че когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и най-близките му роднини.

"Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални", гласи още отговорът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »