Менда Стоянова: Влизането в чакалнята на еврозоната нямало да ни удари по джоба

Менда Стоянова: Влизането в чакалнята на еврозоната нямало да ни удари по джоба
A A+ A++ A

Влизането на България в чакалнята на еврозоната нямало да удари българите по джоба нито щяло да доведе до покачване на цените. В това увери шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, след като парламентът прие окончателно промени във Валутния закон, в които е записано, че  считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

"За българския гражданин нищо няма да се промени, курсът лев - евро е този, който имаме в момента и такъв ще е при влизането ни в чакалнята и по време на целия ни престой там, такъв ще и след години, когато ще приемем еврото", отсече Стоянова.

Според нея всички обратни твърдения са спекулация, като целта е била да бъдат насъскани и заблудени хората.

"За съжаление тези спекулации някъде успяха, но с  решението на НС дадохме още една гаранция, за да успокоим всички, че друг курс освен този, който имаме в момента, няма да има и това решение на НС има силата на закон и няма как да бъде заобиколен", допълни тя.
 
А що се отнася до текста във Валутния закон, който беше одобрен днес, Манда Стоянова повтори позицията на управляващите, че това се е наложило, за да се синхронизира напълно българското с европейското законодателство, което е нужно за финализиране на прегорите за влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Тя призна, че е очаквала да има дебат по този текст, след като от БСП вече се обявиха против него.

Според нея би следвало социалистите да защитят позицията си но явно са преценили, че не е силна.

"Тяхната мантра беше, че това е едно предложение, внесено на тъмно с цел да мине тихомълком, не знам кое му беше на тъмно, беше внесено, стоя на стайта на НС, медиите го коментираха, имаше неправителствени организации, дебат по темата с експерти", коментира Стоянова.

Манол Генов от БСП призна, че левицата чака да види следващите стъпки на управляващите, защото те са длъжни да успокоят хората.

"Да видим каква ще е правителствената концепцията, защото има много неизвестни - колко дълго ще стоим в чакалнята, дали изобщо ще излезем", каза той. 

Социалистът увери, че целта на червените е да има спокойствие, а не се създава паника сред хората.

Решението си депутатите взеха в края на миналата седмица и с него дадоха мандат на преговарящите да договорят присъединяването на България към еврозоната само при настоящия курс лев – евро.

Според Йордан Цонев от ДПС пътят на България към еврозоната вече е отворен.

"През миналата седмица НС бетонира сегашния курс лев - евро с мандата, който даде на преговарящите – финансовия  министър и шефа на БНБ, така че сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътят  към чакалнята, от друга страна е гарантирана стабилността на лева", каза той.

Цонев все пак добави, че ако ГЕРБ бяха подходили по-отговорно и решението на НС беше взето по-рано, нямаше да се стига до създаване на напрежение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"