Документите за екстрадиция на Божков – готови до дни

Документите за екстрадиция на Божков – готови до дни
A A+ A++ A

От три до пет дни ще отнеме приготвянето на документите за екстрадиция на Васил Божков от ОАЕ, това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов, цитиран от агенция "Фокус". Отговорът от Обединените арабски емирства обаче може да се забави, тъй като там няма законова норма.

"Очакваме комплекта документи. Очевидно е, че прокуратурата има нужда от техническо време да оформи доказателствения материал. Особеността е, че ОАЕ не са се присъединили към Хагската конвенция за апостилите. Имаме по-сложна като технология процедура за превод и удостоверяване на писмените доказателства. Според мен това е причината. Създали сме организация. Имаме готовност и при получаване на искането съответно ще осъществим процедурата по най-бърз начин, разчитайки и на дипломатическите канали, на колегите от Министерство на въшнинете работа, тъй като Законът на ОАЕ номер 39 изрично изисква движението на такива искания да бъде осъществяване по дипломатически път", обясни Кирилов.

По думите му българската дипломация до този момент е действала енергично в случая щом се е стигнало до бързото задържане на Божков в ОАЕ.

Министърът на правосъдието уточни, че прокуратурата ще подготви комплекта доказателства на арабски език.

"Така, както е изискването на националния закон там. В прокуратурата има международен отдел, който има богата практика по екстрадициите. Тук сме в особения случай, в хипотеза на взаимност сме, т.е. на реципрочност. Разчитаме на максимално добросъвестно интерпретиране на българското искане за екстрадиция. Като оттук нататък бихме отговорили по същия положителен начин на евентуално искане на ОАЕ за екстрадиране на посочено от тях лице“, коментира Кирилов.

Попитан колко време може да отнеме да се изготви искането за екстрадиция, Кирилов уточни, че от страна на Министерство на правосъдието това няма да е повече от 3 максимум 5 дни.

"Ако ме питате за колко време ще очакваме отговор от ОАЕ, тук няма законова норма на международното право, която да урежда някакъв срок. Пак казвам отношенията са на база взаимност. Очакваме това да е разумен срок“, допълни още министърът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"