Радикален план за спасяване на еврото измислили петимата „мъдреци”

Радикален план за спасяване на еврото измислили петимата „мъдреци”
Парите във фонда ще осигуряват страните, участващи в Погасителния пакт – под формата на общи облигации, търгувани на капиталовите пазари. Снимка: AFP
A A+ A++ A

Петима водещи икономически експерти в Германия, известни още като „петимата мъдреци", лансираха идеята да бъде създаден погасителен фонд, като начин за излизане на еврозоната от кризата.

Петимата германски икономисти предлагат създаване на общ фонд, който да включва дълговете на страните със задължения, надхвърлящи 60% от техния брутен вътрешен продукт (БВП), пише „Дойче веле”.

Страните от пакта ще дават общи гаранции за натрупаната сума във фонда.

„Централното финансиране на дълговата криза е смъртен грях за всяка Централна банка", предупреждава един от водещите германски икономически експерти Волфганг Франц.

По думите му, ако такъв фонд съществуваше днес, то в него актуално щеше да има 2.3 трилиона евро. „Лъвският пай" би се паднал на Италия със сумата от 950 млрд. евро, следвана от Германия с 580 милиарда.

Парите във фонда ще осигуряват страните, участващи в Погасителния пакт – под формата на общи облигации, търгувани на капиталовите пазари. За погасяването на дълговете си страните биха разполагали с 20 до 25 години време.

Чарът на този спасителен механизъм се състои в това, че той не натоварва стабилните държави от еврозоната – за разлика от общите еврооблигации например, посочват икономистите.

Ако този механизъм бъде възприет, това би свалило значително лихвите за закъсалите страни от еврозоната.

За Испания и Италия например, които в момента плащат между 6 и 7 на сто лихвени ставки, Погасителният фонд би довел до сериозно разтоварване на бюджетите им.

И обратното – той би вдигнал малко лихвите за страни като Германия например.

Според експертите най-голямото предимство на този пакт се състои в това, че той дава достатъчно време на закъсалите държави – време за извършване на необходимите структурни реформи плюс още време, в което да проличат резултатите от тези реформи.

За засегнатите страни въвеждането на т. нар. Погасителен пакт би означавало пълен отказ от фискален суверенитет.

За да бъдат изключени всякакви възможности за манипулации, авторите на този спасителен механизъм са предвидили тройна защита срещу недобросъвестни „дефицитни грешници": първо,  всяка страна вписва в конституцията си т. нар. „спирачка" пред трупането на нови дългове; второ, погасяването на дълговете ще става с помощта на въвеждането или повишаването на някакъв национален данък, средствата от което ще се вливат директно в Погасителния фонд; и трето, ако някой от длъжниците реши да хитрува и да не погасява дълговете си, реално той ще губи злато, тъй като всеки участник във фонда обезпечава валутните си запаси със злато.

Това обаче също не е стопроцентова гаранция, че отделните страни ще се придържат към договореностите, признава шефът на „икономическите мъдреци" Волфганг Франц:

„Но който отхвърля варианта на ЕЦБ, който е против безконтролното увеличаване на сумите в спасителните фондове или не приема общите еврооблигации, нека бъде така добър и да предложи друг вариант за изход от кризата", казва още Волфганг Франц.

#Германия #евро #БВП #Италия #Испания #еврозона #ЕЦБ #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници