Подготвя ли се импийчмънт на Румен Радев

Подготвя ли се импийчмънт на Румен Радев
A A+ A++ A

"С въпроса на главния прокурор до КС ние влязохме в подготовка за импийчмънт". Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов и добави, че питането на Иван Гешев би било безсмислено, ако все пак не е имало някакъв план да бъде задействана процедурата за импийчмънт на президента Румен Радев. Според политолога политическата логика е вървяла в тази посоки и затова коментарите на депутатите от ГЕРБ в този смисъл не са изненадващи.

"Импийчмънт е процедура за политическа отговорност. По нашата Конституция президентът не може да бъде разследван наказателно, единственият начин е той да бъде отстранен и процедурата е политическа. Това означава, че Народното събрание трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство и след това казусът отива в Конституционния съд и той се произнася дали президентът е извършил нарушение на Конституцията, или е извършил държавна измяна", обясни Смилов и добави, че при такава процедура следва вицепрезидентът да поеме поста президент, след което следва провеждане на избори за държавен глава.

Според Даниел Смилов в този парламент е трудно постижимо конституционно мнозинство от две трети, за да бъде започната процедурата за отстраняване на Радев, но отбеляза, че по реакциите на депутатите след обръщението на президента, в което той сне доверието си от правителството на Бойко Борисов, позициите се пренареждат в посока на приближаване към позицията на управляващите.

По думите на политолога единствено БСП възприемат аргументите на президента. ДПС не искат предсрочни парламентарни избори, категоричен беше Смилов.

В предаването "12+3" по "Хоризонт" политологът Страхил Делийски коментира също реакциите на политическите партии след думите на Румен Радев. Той посочи, че големият въпрос е дали хората, които представляват партиите, представляват и гражданите, които гласуват за тях.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"