Партия КОД на Петър Москов: Радев даде заявка за диктатура

Партия КОД на Петър Москов: Радев даде заявка за диктатура
A A+ A++ A

Декларация на партия „Консервативно обединение на десницата“ по повод обръщението на президента Румен Радев

На знаковата за българската демокрация дата 4 февруар, българският президент направи груба демонстрация на погазване на демократичния морал и парламентарния модел на страната ни.

С отричането на демократичното и партийното представителство Радев не само погази Конституцията на България, но се и противопостави на парламентарната република. Никога досега в новата българска история не се сме сблъсквали с толкова брутален и груб опит за промяна на устройството на страната, какъвто демонстрира действащият президент.

Оценяваме действията на президента като директен призив за промяна на конституционния ред и заявка за налагане на едноличен авторитарен режим.

Опитът на Радев да превърне популистката си безпомощност и арогантност в национално верую се превръща в стил на поведение, който е опасен за парламентаризма и за републиканския дух, ръководещ модерната българска държава. Призивът на президента за игнориране на дясното и лявото цели рушенето на демокрацията и правовата държава и осигурява благодатна среда за кражби и беззакония.

Във вчерашното си обръщение Радев за пореден път открито ерозира евроатлантическия избор на българския народ, с което подложи на риск националния ни интерес, в служба на същите господари, на които го беше продал и неговият предшественик Георги Първанов.

Още в момента, в който избра военния парад в Москва пред почитта към жертвите на комунизма, президентът Радев загуби правото да говори от името на българския народ. За човек, останал сплескан в решетката на руския политически калъп, претенцията за обединител на нацията е безпочвена и недостижима.

Днес е сигурно, че Радев не може да бъде фигурата, претендираща да е морален маркер на нацията. Нека си спомним, че Радев присъства в президентството заради намесата на чужда държава, която яхна политическата активност на българите по брутален начин. И затова са виновни управляващите и най-вече ГЕРБ.

Трети управленски мандат ГЕРБ не успява да откъсне България не само от тежките котви на комунистическото минало, но и от политическата, енергийна и дипломатическа зависимост от Русия. Именно на тази зависимост дължим и лошото качество на демокрацията, и слабостта на правовата държава, и бедността и корупцията.

Липсва ясна политическа воля за категорична защита на евроатлантическата принадлежност на България и окончателно скъсване с остатъците от стари тоталитарни и недемократични практики.   От тази липса на категоричност се възползва Радев, опитвайки се с лъжа и популизъм за пореден път да защити модела на статуквото, осигуряващ беззаконие, корупция и задкулисно управление.

Липсата на идеология и ясни политически цели в ГЕРБ превръща управлението в ситуационен кризисен щаб и дава на левицата в лицето на БСП и президента, аргументи  да атакува не просто моментното управление, а дясното като политическа доктрина.

Убедени сме, че решението на тежките проблеми и възстановяването към нормалността не е във връщането към социалистическите експерименти и авторитарните еднолични режими, а в изграждането на силно дясно консервативно политическо обединение, което да наложи смислен дневен ред.

Това е битката за дясното и за бъдещето ни!

Затова днес отново трябва да си спомним думите на Левски: „Свобода! И всекиму - своето“

Партия КОД

Председател Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »