ГЕРБ и БСП се скараха за снетото доверие в кабинета, ДПС зове за диалог

ГЕРБ и БСП се скараха за снетото доверие в кабинета, ДПС зове за диалог
A A+ A++ A

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Георги Марков разкритикува днес държавния глава Румен Радев за обявеното снемане на доверието към правителството.

Марков посочи, че няма текст в Конституцията, съгласно който президентът да има правомощия да снема доверие:

"Само българският парламент и българските избиратели могат да свалят доверието си от правителството. Много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава, ние не злорадстваме, не му се радваме за тази груба грешка, но ние вече не го считаме за президент на всички българи, ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 г. и ще вървим напред и без президента".

Георги Марков съобщи, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, партия ГЕРБ ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

От БСП и ДПС също излязоха с декларации по позицията на държавния глава. Заместник-председателят на парламентарната група "БСП за България" Крум Зарков защити решението на Румен Радев:

"Това, което ви дразни в президента, не е толкова, че свали доверието, не е дори и фактът, че той с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни, е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край".

Заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев оспори заявеното снемане на доверие и се обърна с въпроси към президента Радев:

"Президентът не снема доверие и не дава доверие, президентът обаче има право да каже своето мнение. Самото изявление не задълбочава ли тези кризи, защото криза има, посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е "не". Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно, формулата на ДПС е диалог".

Обръщението на президента Румен Радев беше определено като прибързано и неуместно от част от депутатите в парламента.

Спас Гърневски от ГЕРБ заяви на свой ред, че думите на Румен Радев нямат основание:

"Ако поне веднъж одобриш нещо, защото да говориш, че всичко, което се случва в тази страна е лошо, когато във външнополитически план България никога не е била толкова стабилна и призната. И президента, и БСП в един хор вече трета година да оплюват тотално всичко и да не са признали нищо при това развитие, при тези магистрали, които се правят и съживяват икономиката, при всички тези постижения, които има, това показва много сериозна тенденция, така че...Десет неща са станали, оплюй седем, поне за три обаче кажи, там където действително е добро за България за страната, за всичко, поне онова похвали. Това дори от политическа гледна точка един умерен политик би го направил. Когато отричаш всичко, значи ти си нищо", заяви Гърневски.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки не вижда положителна реакция от казаното от държавния глава:

"Според мен не би трябвало да дава никакво отражение. Президентът няма влияние върху парламента, има разделение на властите от една страна, от друга страна аз вече започвам да се притеснявам, че се готви някаква поредна далавера от рода на военните самолети, никому ненужни военни самолети, и в момента по-скоро отклонява вниманието на хората. Като цяло обръщението само по себе си е силно, но от гледна точка точно на времето след атаката, която дойде от главния прокурор във връзка със съмнения за шуробаджанащина при президента и изтеклите записи с негово участие, считам, че това нещо олеква".

Николай Александров от “Атака“ коментира, че президентът Радев не сплотява нацията:

"Моето лично мнение е, че до една степен, може би е прибързан ходът на президента, освен ако той не очаква, че американците ще обявят някой от администрацията за корупция и това вече би генерирало много по-голям авторитет към него. Но тук по-скоро той като казва "аз оттеглям политическото си доверие", това няма никаква правна стойност, защото той реално не избира правителството, не назначава правителството, няма никаква връзка с правителството, а като казва, че снема доверието си, то най-вероятно говори политически, то тогава казва ли, че създава политически проект, защото това е интересен въпрос. Какво би представлявала, с какви идеи тръгва тази алтернатива?".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »