Главният секретар на президента: Аз съм Митко от СРС-тата, не очаквайте да кажа "Ало, Ваньо"

Главният секретар на президента: Аз съм Митко от СРС-тата, не очаквайте да кажа "Ало, Ваньо"
A A+ A++ A

Аз съм „Митко“ от записите. Категорично в тях участва и президентът Румен Радев. Но никой не е оправил опит да осуети проверката на антикорупционната комисия за конфликт на интереси. Точно обратното.

Това заяви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов в студиото на бТВ, придобил „гражданственост“ напоследък като „Митко от записите“.

Поводът: да коментира разпространените от прокуратурата разговори между командира на ВВС ген. Цанко Стойков и президента, събирани със СРС по досъдебно производство срещу генерала. Все така неясно остава в какво престъпление държавното обвинение е заподозряло командира на военновъздушните сили, че да го "закачи". Но пък разпространи записи, касаещи само държавния глава.

В разговорите (от април м.г.) Стойков и Радев говорят за миналогодишната проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси на държавния глава в качеството му на командир на ВВС преди 2016-а – назначил ли е Десислава Генчева, днес негова съпруга, като пиар на ВВС. КПКОНПИ излезе с решение на 31 юли миналата година, че нарушение няма. 

Но при разговорите Стойков пита президента може ли да се протака при предаването на документите и всичко ли трябва да се дава на антикорупционната комисия. А Радев препраща „Хайде, чуйте се с Митко“. Макар за всички да е ясно, че гласът от аудиото е на държавния глава, публикувайки СРС-тата от обвинението бяха посочили, че това вероятно е той. Днес Стоянов не остави място за двусмислие.

„Така се обръща към мен президентът. Предполагам, че аз съм „Митко“ от записа, да. Да уточня, че категорично това е гласът на президента“, заяви той.

След което посочи, че не се е чувал с ген. Стойков към онзи момент, когато е бил проведен разговорът между него и държавния глава:

„Не съм се чувал с генерала, не съм коментирал тази тема и не съм получавал указания от президента за скриване на документи. От 19 февруари м.г. не сме се чували с генерал Стойков. А разговорите са от април.“

Уточни обаче, че двамата с командира на ВВС са се виждали. Но не можа да отговори дали ако не със Стойков, е обсъждал тогава темата с други бивши колеги от военновъздушните сили. Били минали 10 месеца. Но най-вероятно не бил, заяви.

Главният секретар на президента заяви още, че нямал идея каква е причината ген. Стойков да се обади на Радев за казуса. „Това е инициатива на генерала. Президентът не знае за какво става въпрос, когато вдига телефона“, върна към записите Стоянов.

И допусна, че вероятно командирът е искал повече информация за казуса, защото в периода 2014 г. - 2016 г., когато Десислава Радева е била назначена като директор връзки с обществеността, той е бил военен аташе в САЩ.

„Ген. Стойков говори за всички тези документи според мен поради една причина – 2014 г., 2015 г., 2016 г. – всичко това е правено в отсъствието му. Той е бил военен аташе в САЩ“, заяви главният секретар.

А на въпрос какво означава тогава репликата „Хайде, чуйте се с Митко“, отвърна: „Определено считам, че е казано в контекста на това, че аз съм се занимавал с тези заповеди“.

„Над три страници с документи са описани в решението на КПКОНПИ. С три документа може да се установи има ли конфликт на интереси или не. Някой да е чул кой е скритият документ, който би обърнал решението на КПКОНПИ? Аз не мисля, че нещо не е изпратено. Всичко е изпратено“, смята Стоянов.

Според него фактът, че командирът на ВВС звъни на държавния глава по този случай не било „предупреждение“, а „уведомяване“. Още повече, че проверката на КПКОНПИ не беше тайна за никого. Тя беше инициирана след сигнал на сайта „Пик“ и за това имаше медийни публикации. „Няма нищо срамно в тази проверка, няма какво да се крие от тази проверка“, сложи точка Стоянов.

По другата тема – за това нарушила ли е прокуратурата три закона, като разпространи СРС и има ли връзка тази дейност на Иван Гешев с отказа на Радев да подпише указ за назначаването му за главен прокурор и с инициативата му за промени в Конституцията относно мястото на държавното обвинение, Стоянов заяви многозначителното: „Да разбираме ли, че това са средства, с които се опитва да бъде опитомен президентът Радев?“

Главният секретар призна също така, че е правил опити да се свърже с Гешев след оповестяването на СРС-тата. За такъв опит разбрахме от самия главен прокурор, който обяви, че получил SMS от „Митко“, но не можело обвинител номер едно да бъде „привикван“ с SMS-и. После прокуратурата замрази всякаква комуникация с „Дондуков“ 2 и обяви това официално.

По повода Стоянов заяви, че е пратил SMS на Гешев на 26 януари. После се опитал да се свърже с него по телефона, а след това и чрез кабинета. Поводът обаче бил изгонването на руски дипломати предходната седмица, като е направил опит за връзка и с председателя на ДАНС Димитър Георгиев, не само с Гешев.

Директното звънене, а не официалната комуникация, било практика, посочи още главният секретар. И даде пример с организирането на заседанията на КСНС. „Това е напълно приемлива практика, когато се налага. Аз се обаждам по телефона на председателя на парламента Цвета Караянчева – да видя дали й е удобно като дата и час провеждането на КСНС“, посочи Стоянов и уточни, че процедира така с всички членове на консултативния съвет.

А на финала препрати към един случай от близкото минало с репликата:

„Нали не очаквате да вдигна телефона и да кажа на главния прокурор „Ало, Ваньо“.“

Става въпрос за записи с разговори между покойния вече шеф на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, навеждащи на мисълта, че вторият покрива частен бизнес – да не бъде проверяван. Наблюдаващ прокурор тогава бе Пламен Георгиев, издигнал се после до председател на КПКОНПИ, а днес консул във Валенсия. Скандалът по онова време бе голям, но затихна без последствия за никого.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"